Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 12. 2013. 11:49 >> 12:01
9

ISTRAŽIVANJE CEDEM-A

Za NATO 38 odsto građana

Članstvo Crne Gore u NATO podržava 38 odsto građana, šest odsto više nego u martu, 45 odsto njih je protiv, dok 17 odsto anketiranih nema stav o tom pitanju, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava.

Istraživanje je rađeno u novembru, u 16 crnogorskih opština, a u njemu je učestvovalo 790 ispitanika.

Glavni metodolog CEDEM-a Miloš Bešić podsjetio je da je u martu bila najveća razlika između te dvije opcije, jer je broj protivnika NATO integracija bio preko 50 odsto.

"Ali, definitivno još imamo veći broj protivnika, nego pristalica NATO integracija, i sve je manji broj neopredijeljenih", naveo je Bešić.

Istraživanje je pokazalo da 54, 6 odsto ispitanika smatra da je integracija Crne Gore u NATO važno pitanje što, kako je pojasnio Bešić, pokazuje da raste interesovanje građana za tu temu.

Oko 57 odsto građana smatra da će integracije Crne Gore u NATO najviše doprinijeti razvoju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, dok 52,6 odsto ispitanika smatra da će one doprinijeti miru i stabilnosti u Crnoj Gori.

Građani smatraju da će NATO integracije negativno da se odraze na odnose Crne Gore sa Srbijom i Rusijom, kao i na troškove i izdatke u sistemu odbrane (oko 38 odsto ispitanika). Bešić je kazao da je interesantno da, ako se uzme prosjek pozitivnih i negativnih stavova, prvih ima više.

"U prosjeku, 44,1 odsto ispitanih ima pozitivan stav prema NATO-u, a opet kad ih pitate da li su za integracije u NATO, većina će reći da je protiv", naveo je Bešić.

Istraživanje je pokazao da pristalice Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije imaju značajno veću rezervu prema NATO integrajama u odnosu pristalice i glasače drugih partija, dok je najveći broj onih koji ih podržavaju među glasačima Demokrastke partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore.

Bešić je kazao da najveću rezervu prema NATO integracijama imaju oni koji imaju niske prihode, nezaposleni, stručnjaci, domaćice, radnici i poljoprivrednici, pripadnici srpske nacionalnosti i građani koji žive na sjeveru države.

On je rekao da se, gledano matematički, može reći da je u odnosu na prethodno istraživanje radi o trendu rasta podrške članstvu u NATO. "Ali, ovi skokovi i padovi koji se dešavaju zbog velikog broja faktora, mogu dovesti do toga da situacija ponovo bude drugačija", rekao je on.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније