Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 12. 2013. 10:30 >> 19:19
25

ĐUKANOVIĆ U BGD

CG - Srbija: Uspon nakon problema

Crna Gora i Srbija su pokazale demokratsku zrelost rastankom koji nije bio primjeren istoriji Balkana, rekao je premijer Milo Đukanović, nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem. Premijer Đukanović je, ispred zgrade Vlade Srbije, položio i vijenac na mjestu na kojem je 2003.ubijen tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić.

 

Na traci na vijencu piše "Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru Srbije, mom dragom prijatelju, Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore".

Prethodno je premijera Đukanovića dočekao premijer Ivica Dačić, uz sve državne počasti, kao i intoniranje državnih himni Crne Gore i Srbije.

''Radujem se zbog toga što su međudržavni odnosi u stalnom usponu. Danas su oni uveliko ozdravljeni u svim oblastima. Crna Gora i Srbija su došli do formule razlaza na način, koji nije bio primjeren istoriji Balkana. Time smo pokazali demokratsku zrelost”, rekao je Đukanović nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji između dvije vlade, u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji. 

Premijer Crne Gore dodaje da je prethodnih godina propuštena prilika da se to naglasi, jer su se ''zagubile vrijednosti''.

“Imamo razloga da budemo ponosni na tu demokratsku zrelost”, istakao je Đukanović.

On je dodao da Crna Gora i Srbija žele da budu dio evropske zajednice.

''Dragocjene su nam ekspertize u Beogradu koji ima veliki kadrovski potencijal, jer je on i u vremenu zajedničke države bio administrativni i intelektualni centar države, ali i regiona'', rekao je Đukanović.

 

 

Crna Gora otvorena za investicije iz Srbije

Premijer je ponovio da su vrata Crne Gore za investicije iz Srbije uvijek otvorena.

"U odnosima dvije zemlje nema velikih i nerješivih problema – dodao je Đukanović.

Na pitanje novinara gdje se ljepše osjeća, u Beogradu ili Zagrebu, Đukanović je odgovorio da se "lijepo osjeća u oba grada."

"Kao svoj na svome se osjećam u Podgorici. A ovde se osjećam kao među prijateljima", poručio je Đukanović.

Dačić je izjavio da Srbija želi tijesne i bliske odnose sa Crnom Gorom.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je premijer Đukanović u Beogradu. Srbiju i Crnu Goru vežu mnoge stvari, istorija, ali i zajednički interesi. Želimo jedni drugima sve najbolje. Srbija nema skrivene namjere prema Podgorici, naši odnosi su najprijateljskiji mogući", rekao je Dačić nakon potpisivanja sporazuma između vlada Srbije i Crne Gore.

Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija

Predsjednici Vlada Milo Đukanović i Ivica Dačić potpisali su Sporazum Crne Gore i Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Premijer Crne Gore ocijenio je da „nema gotovo ni jedne oblasti u kojoj saradnja već nije definisana“. Dodao je da posebno važnom smatra saradnju u oblastima ekonomije, energetike i infrastrukture, pri čemu je konkretno pomenuo gradnju autoputa i rekonstrukciju željezničke pruge od Bara ka Beogradu i dalje ka Budimpešti.

Najvažnija tema Đukanovićevog sastanka sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem bila je saradnja dviju država u oblasti ostvarenja pune vladavine prava i s tim u vezi razmjena informacija i saradnja policija i pravosudnih sistema.

Sagovornici su iskazali punu spremnost na saradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Đukanović i predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović istakli su značaj saradnje i razmjene iskustava dvije zemlje kada je riječ o procesu evropskih integracija.

Kako je saopšteno, glavne teme razgovora bile su međuparlamentarna saradnja, evropske integracije, ekonomska, regionalna i međunarodna saradnja Srbije i Crne Gore.

 

Podsjećamo, crnogorski premijer je juče, nešto prije 17 sati, stigao u Beograd, nakon čega je imao neformalnu večeru s predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније