Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

11. 12. 2021. 21:41 >> 21:47
6

ZBOG KORUPCIJE

Eskobar najavio nove sankcije za Zapadni Balkan

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar najavio je nove sankcije SAD zbog korupcije, koje će obuhvatiti Zapadni Balkan. Eskobar je to rekao u intervjuu za "Njuz 24 TV" tokom njegove zvanične posjete Republici Albaniji. 

"Ne želim da govorim unaprijed o našim sankcijama, ali će ih biti još na Zapadnom Balkanu", rekao je Eskobar u pomenutom intervjuu, čiji je transkript objavljen na zvaničnom internet sajtu američke ambasade u Tirani.

On je rekao da je vladavina prava temeljna građa svih demokratija, pa i američke. Kako kaže, svaka država, pa i američka, mora da traži načine da ojača svoje institucije, a to je vladavina prava.

"Dakle, kada je o tome riječ, mi sa vama radimo kroz naše programe pomoći, kroz naše programe razmjene, kroz različite vrste programa na jačanju kapaciteta. I uzgred, uradićemo svoj posao vezano za sankcije, jer korupciju shvatamo veoma ozbiljno. Ipak, nema alternative domaćim tužilaštvima, nezavisnom sudstvu, nezavisnim tužiocima i političkoj volji da se sve to ostvari. Dakle, vidjećete američki politički pritisak na izabrane lidere, koje smatramo dobrim partnerima, oni moraju da budu i dobri partneri u unapređenju vladavine prava, i vjerujte mi, mi smo prilično svjesni i prilično otvoreni sa njima o tome šta su nedostaci" ukazao je Eskobar. 

Kako je kazao, SAD vide partnere među ljudima koji su fokusirani na evropske integracije, NATO partnerstvo i borbu protiv korupcije.

"To je povodom toga sa kim ćemo biti partner. I uzgred, nisu svi u političkoj sferi, tako da, ako ih ne nađemo u političkoj sferi, naći ćemo ih u civilnom društvu", rekao je, između ostalog, Eskobar.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније