Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 12. 2013. 19:27 >> 20:13

BRATISLAVA

CG zaslužila ostvareno u integracijama

Crna Gora je u potpunosti zaslužila do sada ostvareni napredak na planu evropskih i evroatlantskih integracija, kazao je danas predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, konstatujući da je naša država prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu. U razgovoru sa crnogorskim šefom diplomatije Igorom Lukšićem, Gašparovič je istakao da Slovačka namjerava i ubuduće da podržava Crnu Goru na putu ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta.

Posebno je izrazio očekivanje da će reformski procesi koje je Crna Gora preduzela na oba integraciona kolosjeka biti adekvatno valorizovani.

Lukšić je, tokom boravka u Bratislavi, razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke, Miroslavom Lajčakom.

„Slovačka će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu EU i NATO integracija“, kazao je slovački šef diplomatije.

On je  kazao da je Slovačka među zemljama koje itekako razumiju potrebu daljeg proširenja NATO-a na zemlje Zapadnog Balkana i istakao da je Crna Gora prepoznata kao lider u regionu.

„Lajčak je ocijenio politički dijalog odličnim i pozitivno ocijenio činjenicu da ćemo uskoro okončati konsolidaciju ugovornog stanja“, saopšteno je iz MVPEI-ja.

Lukšić je kazao da je današnja posjeta u odnosima, ne samo dva ministarstva vanjskih poslova, već i Vlade, u kontekstu brojnih bilateralnih komunikacija ove godine, potvrda suštinski važnih političkih odnosa između dvije države.

On je ocijenio da su spoljnopolitički kontakti sa Slovačkom među prioritetima kada je bilateralna saradnja u pitanju.

Lukšić je kazao da su politički odnosi među državama odlični i dodao da je Crna Gora ponosna što je prijatelj sa državom koja nastupa u asocijacijama kakve su EU i NATO i koja kao snažni zagovornik proširenja ulaže napore da proširenje bude jedna od temeljnih politika ovih asocijacija.

Izrazio je zahvalnost za  konkretnu i opipljivu podršku Slovačke u raznim oblastima da se ne samo što bolje pripremimo za pregovore, već u fazi pregovora olakšamo uspostavljanje evropskih standarda u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније