Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

07. 12. 2021. 10:07 >> 10:34
10

KOVAČEVIĆ

Premijer da ponudi rekonstrukciju Vlade

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević smatra da bi premijer Zdravko Korivokapić trebao da ponudi rekonstrukciju Vlade koja bi, kako je kazao, odražavala izbornu volju građana i na taj način Vladu učini stabilnijom.

On ističe da za to još uvjek ima vremena.

"Mislim da bi ta inicijativa trebala da potekne od samog premijera i da on ponudi rekonstrukciju vlade koja bi odražavala izbornu volju. Mislim da postoji još vremena da premijer da ponudu i da uloži svoj autoritet, i da predlog koji će razriješiti trenutnu situaciju. Kada pokrivate tako odgovornu poziciju imate i odgovornost za to i obavezu da i vi tu situaciju razriješite. Ne vidim da se premijer trudi, mogo više to čini parlamentarna većina ali mislim da bi to donijelo novu stabilnost kako bi se moglo raditi normalno do kraja mandata", kazao je Kovačević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Ako se to ne desi, dodaje, DF neće rušiti vladu sa DPS-om.

"Mi se time nećemo baviti ali želimo da se situacija pozitivno razriješi. Postoji i mogućnost da se u okviru nove paramentarne većine napravi dogovor o novoj Vladi koja bi funkcionisala i koja bi sigurno bila funkcionalnija od trenutne", dodao je Kovačević.

Budžet Opštine Nikišić za 200 hiljada eura viši od ovogodišnjeg

"Opštinska kasa u Nikšiću za 2022. neznatno je teža od ovogodišnje, tako je i sa kapitalnim budžetom, kazao je Kovačević.

Napominje da je za danas zakazana javna rasprava o budžetu te opštine.

"On je za oko 200 hiljada eura jači nego ovogodišnji a kapitalni budžet će biti za oko 100 hiljada viši. Vidjevši dešavanja na državnom nivou i neizvjesnost usvajanja budžeta pa i u slučaju usvajanja novi planovi koji se donose nijesmo uspjeli da procijenimo njihov uticaj na lokalne budžete. Odlučili smo se da to sačuvamo na nivou ovogodišnjeg budžeta", kazao je Kovačević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On napominje da su u maju, kada su došli na vlast zatekli 1,5 miliona eura u kasi opštine i kaže da im na taj način nije ostavljena dobra osnova za rad.

"Napominjem da je budžet 2020. je bio 5 miliona, 2019, 6 miliona eura, tako da nam nije ostavljena dobra osnova za dalji rad. Naši politički protivnici su vjerovano mislili da nećemo uspjeti da održimo ni trenutno stanje ali smo pokazali da možemo da donesemo i bolji bdžet nego su to oni uradili. Na nama je da kreativnom relizacijom pokažemo da možemo da ga realizujemo ukorist svih građana", kazao je Kovačević i u okviru kapitalnog budžeta najavio preko 12 projekata.

Uskoro rješenje problema deponije Mislov do

Kovačević je najavio da bi u narednih nekoliko mjeseci trebalo da bude riješen problem deponije Mislov do.

"Krenuli smo u pregovore sa holandskom firmom i Mininistarstvom kapitalnih investicija. Ta kompanija bi trebalo da sanira deponiju Mislov do. Mislim da ćemo u narednih nekoliko mjeseci to riješiti. Osim što ćemo dobiti regionalni reciklažni centar uspjećemo da saniramo postojeću deponiju", kazao je Kovačević i dodao da je za regionalni reciklažni centar određena lokacija u naselju Stubica.

Predsjednik Opštine Nikšić očekuje da u regionlanom reciklažnom centru bude zaposleno oko 200 ljudi.

Filološki fakultet ostaje u Nikšiću

Napominje da je iz kapitalog budžeta za Opštinu Nikšić opredijeljeno 7,3 miliona eura. Nije zadovljan tim sredstvima.

"Nijesam bio zadovoljan tim sredstvima jer postoji niz projekata koji se ne mogu završiti iz budžeta lokalne samouprave pa je napravljen dogovor da se izdvoje dodatna sredstva u koliko se projekti realiuju potrebnom dinamikom", kazao je Kovačević.

Ističe da su se kada su došli na vlast suočili sa mnogo problema i navodi Dom za stare, dvorac, stadion.

Dodaje da su već uspjeli da urade neke dobre stvari, i kao primjer navodi to što Filoški fakultet ostaje u Nikšiću i što će dobiti novu reprezentativnu zgradu.

Naredne godine novi investitori i nova radna mjesta

Kovačević se nada da će naredne godine uspjeti u Nikšić da dovedu nove investitora i otvore nova radnih mjesta. U predizbornoj kampanji najavio je da kompanija Swisslion otvori pogon u Grahovu.

"Kod dosta od tih razgovora izvjesno je da će se nešto uraditi. Mi gledamo i koji investitori odgovaraju profilima radnika i smatram da ima prostora da se otvori nekoliko postrojenja. Neki razgovori su u finišu. Načelno sam bio dogovorio sa tom kompanijom da otvori pogon na Grahovu ali to se usporilo zbog korone i zatvaranja granica ali smo i dalje u kontaktu. Dobro je da oni imaju halu i zemljište na Grahovu i kada se dogovor postigne oni će lako otvoriti postrojenje. Imamo i određene konfekcije koje su u ponudi, fabrike namjetaja ali ne bih o tome dok ne bude izvjesno. Trudimo se da privučemo investitore", kazao je Kovačević.

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније