Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Mina [ M.L.B./B.Č.J. ]

06. 12. 2021. 13:52   >>  14:21 1

BEČIĆ

Crna Gora će biti prva naredna članica EU

Crna Gora će biti prva naredna članica Evropske unije (EU), jer je to u interesu države, Zapadnog Balkana i same Unije, ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, na konferenciji za novinare povodom zvanične posjete predsjednika parlamenta Estonije Jurija Rataša, rekao da je ta država uvijek bila iskreni podržavalac politike proširenja.

„Crna Gora treba, može i biće prva naredna članica EU, jer je to u interesu države, Zapadnog Balkana, Unije. Očekujemo i vjerujemo, ispunjavajući sve ono što stoji pred nama, da ćemo naići na širom otvorena vrata“, naveo je Bečić.

On je zahvalio Estoniji na velikoj pomoći Crnoj Gori u integracionim procesima.

Bečić je rekao da je zadovoljan što će danas biti svečano otvoren počasni konzulat Estonije u Crnoj Gori.

On je kazao da je Rataša upoznao sa tim da Crna Gora snažno stoji na evropskom i evroatlantskom putu i želi da bude faktor stabilnosti u regionu.

„U prethodnih 15 mjeseci snažno je porasla podrška integracijama, što govori u prilog tome da smo iskreno i posvećeno na tom putu i da imamo snažnu podršku naših evropskih partnera“, kazao je Bečić.

On je dodao da je sa Ratašom dogovorio jačanje parlamentarne saradnje na nivou grupa prijateljstava i skupštinskih odbora.

Prema riječima Bečića, zajednički je ocijenjeno da treba uspostaviti jaču saradnju na polju ekonomije, jer za to ima prostora.

Rataš je poručio da Crna Gora može da računa na podršku Estonije u procesu proširenja.

On je, odgovarajući na pitanje da li je upoznat sa političkom situacijom u Crnoj Gori i može li ona uticati na evropsku integraciju države, kazao da je potrebno iskoristiti jaku podršku građana tom procesu.

Rataš je kazao da se nada da će političari shvatiti da je ta podrška građana vrlo važna.

Prema njegovim riječima, saradnja Crne Gore i Estonije je duboka i snažna.

Rataš je dodao da cijeni saradnju dvije države u sajber centru izvrsnosti u Talinu.

CG i Estonija prijateljske države

Bečić je ranije na Tviteru napisao da mu je velika čast što je danas dočekao kolegu, predsjednika Parlamenta Republike Estonije, Juri Ratasa uz najviše državne počasti.

"Nakon tet-a-tet razgovora, usaglasili smo se da su Estonija i Crna Gora prijateljske države koje ne samo da imaju izuzetnu parlamentarnu saradnju, već i da je današnja posjeta samo potvrda podrške koju uživamo još od kad je Estonije ratifikovala sporazum o pridruživanju Crne Gore NATO-u", naveo je Bečić, na Tviteru.

Kako je ranije saopšteno iz Skupštine susret je prilika da se ojača saradnja Evropske unije i Zapdanog Balkana, koja je od strateškog značaja i da se potvrdi podrška koju Crna Gora ima od Estonije na svom evropskom putu i u procesu integracija.

Osim zvaničnog obilaska zgrade Skupštine Crne Gore, delegacija Parlamenta Republike Estonije će sa delegacijom Skupštine Crne Gore u popodnevnim časovima obići i znamenitost Prijestonice Crne Gore Cetinja - Lipsku pećinu, a u čast visokog gosta predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić prirediće svečanu večeru.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније