Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

03. 12. 2021. 20:59   >>  22:19

O RADU VLADE

Ekonomski pomaci u sjenci političke nestabilnosti

Vlada Zdravka Krivokapića za godinu dana rada ostvarila je pomake u oblastima ekonomije, finansija, ali i borbi protiv kriminala i korupcije, kazao je dekan Falkulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, u emisiji “Okvir” na TVCG.

“Tih uspjeha sigurno da ima i očigledno da je Vlada imala fokus na više stvari na ono što se odnosi na pojedinačni interes građana”, naveo je Blažić.

On je naveo da su ekonomski rezultati vidljivi i to je ono što, kako je kazao “godi uhu građana”.

Na drugoj strani je, kako kaže, jedna prilično zatvorena uprava.

“Moja percepcija jeste da uprava jeste postala transparentnija, ali je nažalost postala je stravično zatvorenija”, kazao je Blažić i dodao da mu na brojna pitanja niko iz Vlade nije odgovarao.

“Ja sve više živim u uvjerenju da ovdje narod služi institucijama”, poručio je Blažić.

Perić: Nije pokrenut društveni dijalog

Politički analitičar Srđan Perić kaže da je utiska da su ljudi nakon godinu nove Vlade slobodniji u iskazu i govoru.

“Čini mi se da nismo uspjeli da pokrenemo ključnu stvar za demokratiju, a to je da pokrenemo društveni dijalog”, naveo je Perić i dodao da je ključna odgovornost za to na Vladi i parlamentarnoj većini.

Izostala je kaže i obaveza Vlade da obezbijedi ključnu podršku javnosti, ali i parlamenta i obezbijedi stabilnu većinu.

“Ne možete vi očekivati stabilnu većinu i da uđete u Parlament i kažete da je to leglo nemorala”, naveo je Perić.

“Mislim da nikome ne pomaže i da je po malo je iritantno, ili po malo više, da govorite da ste najmoralniji čovjek na svijetu da ste najbolja Vlada u istoriji. Ja ću uporediti neke sastave da vidimo je li to zaista tako”, poručio je Perić.

Drecun: Ekonomski rezultati slaba utjeha kad nemate političku stabinost

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da Vlada opterećuju dva patriotizma koja su se razvila u Crnoj Gori - crnogorski i srpski.

“Niko ko je između nema pravo da postoji politički u Crnoj Gori”, naveo je Drecun.

Prepoznaje u Vladi, kako kaže, tri ministra koji su dobro radili svoj posao. Podsjetio je da su plate i penzije redovne, da se uradilo nešto i sa turizmom i budžetom.

“Ekonomski rezultati su vam jako slaba utjeha kad nemate političku stabinost, jer vi ne možete ništa da uradite na dugi rok”, poručio je Drecun.

Sošić:  Vlada radi u nemogućim uslovima

Marko Sošić iz Instituta alternativa, navodi da su svi imali velika očekivanja. Podsjeća da je Vlada od prvog dana naišla na kritike iz vladajućih partija.

“Nama u civilnom sektoru jedno od iznevjerenih očekivanja je transparentnost, nešto gdje mi nismo dočekali preobražaj, ne bar onakav kakav smo očekivali”, naveo je Sošić.

Kaže i da je dobijaju informacije o radu prethodnih Vlada, ali ne i o radu sadašnje Vlade.

“Generalni sekreterijat Vlade, makar taj njegov vrha, taj za koji ja mislim da je sami centar netransparentnosti”, poručio je Sošić.

On je ipak poručio da ova Vlada radi u nemogućim uslovima.

“Trenutno vi imate u skupštinskoj proceduri 97 zakona koji čekaju na usvajanje, od kojih je bar 47 vladinih. Vlada nema podršku ni od svoje većine, a kamo li od manjine”, zaključio je Sošić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније