Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

TV Nikšić [ M.L.B. ]

02. 12. 2021. 16:56 >> 20:58
13

KRIVOKAPIĆ

CG do sada nije imala bolju i kompetentniju i Vladu

Priča o manjinskoj Vladi, koju bi podržala Demokratska partija socijalista (DPS), je povratak na staro - političku korupciju koja je trajala godinama, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, navodeći da rješenje vidi u dogovoru da 41 poslanik pozicije ispoštuje izbornu volju građana.

On je, u intervju za Radio Televiziju Nikšić, povodom godinu rada Vlade, rekao da tvrdi da Crna Gora do sada nije imala bolju i kompetentniju Vladu, što će i istorija pokazati.

Krivokapić je poručio da, ako neko može bolje, neka pokuša, ali “ne da bi političkim apetitima obezbijedio fotelje, koje su već unaprijed projektovane”.

“Priča o manjinskoj Vladi koja bi bila podržana od DPS-a je povratak na staro - političku korupciju, koja je trajala godinama”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, svako rješenje nosi dozu rizika.

“Najprimjerenije je možda unapređenje rada ove Vlade, jer mi nemamo poziciju ministra pravde, koje se iz ugla međunarodne zajednice smatra velikim minusom”, kazao je Krivokapić, prenosi portal RTNK.

On je dodao da su i u toj oblasti uspjeli da nadoknade ono što nije urađeno.

Na pitanje kako vidi rasplet komplikovane političke situacije, Krivokapić je odgovorio da rješenje vidi u dogovoru da 41 poslanik pozicije održi i ispoštuje izbornu volju građana koji su željeli smjenu vlasti.

Prema njegovim riječima, političari imaju svoje principe i stavove i donose odluke isključivo iz rejtinga.

Krivokapić je rekao da njemu to nije cilj, već ideja da budu bolji, nabolji i da to građani osjete. “Priče o manjinskoj vladi, pa i ova Vlada je sada manjinska”, naveo je Krivokapić.

On je pitao zašto bi ta neka nova bila bolja od ove manjinske. “Zato što joj stavljaju etikete i iz svog ugla proglašavaju Vladom koja nije pokazala umijeće znanje i rezulatate”, kazao je Krivokapić.

"Proces oko Temeljnog ugovora bez potrebe dramatizovan"

Predsjednik Vlade je kazao da je tema Temeljnom ugovoru sa SPC bez potrebe dramatizovana u Srbiji i Crnoj Gori.

"To je postala tema koja kao predstavlja neku tabu temu. Svi elementi koje smo mi uradili i dostavili u zadnjoj verziji Patrijaršiji odnose se na to da je potpuno usaglašeno sa Ustavom i zakonom, da je vođena dobra praksa prethodno potpisanih ugovora i naravno da smo željeli da ispoštujemo da ne ugrožavamo druge vjerske zajednice", rekao je Krivokapić.

On je rekao da je pitanje SPC, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske, riješeno Zakonom o slobodi vjeroispovjesti.

Neposredno poslije toga, prvi zadatak koji je dobio bivši ministar pravde bio je rješavanje pitanja Temeljnog ugovora. Na isti način, kako je to urađeno sa ostalim vjerskim zajednicama, poštujući Ustav i zakon. Kad prepustite zadatak jednom stručnjaku vjerujete da je to urađeno po onim standardima i mjerilima koje su ustavna i zakonska kategorija Crne Gore, a onda poštovanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i elemenata ugovora koji su potpisani sa Svetom stolicom, Islamskom zajednicom i Jevrjeskom zajednicom u Crnoj Gori. Taj proces je, nažalost, stalno bio pod lupom javnosti. Kao da će crkva dodatno biti zaštićena Temeljnim ugovorom", naveo je Krivokapić.

Očekujem da budžet bude usvojen sa 81 glasom

Krivokapić je kazao da očekuje da budžet bude usvojen u Skupštini sa 81 glasom.

On je, u intervjuu za Radio Televiziju Nikšić, naveo da 85 odsto građana podržava najavljene reformske programe, a 15 odsto se pojavljuju kao skeptici, što je, kako je rekao, prirodno kada je u pitanju bilo koja tema ili aktivnost.

Krivokapić je kazao da ne bježe od dobrih predloga koji mogu da unaprijede predloženo.

“Najveća skepsa dolazi od predstavnika lokalne uprave, ali to se rješava na drugačiji način, kroz egalizacioni fond, novim pravilima, a ne rušenjem programa", rekao je Krivokapić.

On je naveo da ne može da razumije zašto neko ko se bavi politikom ne želi da prihvati da “njegovom građaninu, njegovom biraču bude bolje”.

To, kako je kazao Krivokapić, nije politička priče, već priča za bolje sjutra svakog građanina.

“Mislim da bi svaka politička partija trebalo to da prepozna i očekujem da bužet bude usvojen sa 81 glasom u Skupštini”, istakao je Krivokapić, prenosi Portal RTNK.

Vlada se, kako je naveo, ne bori za birače, već da svaki građanin osjeti boljitak.

Krivokapić je najavio da će to biti već od februara. “Osjetiće u potrošačkoj korpi, pod pretpostavkom da se budžet usvoji, a ne sumnjam u to”, rekao je Krivokapić.

On je, odgovarajući na pitanje šta ako se u parlamentu amandmanima izmijeni suština budžeta, kazao da ne može da razumije da bi neko pravio budžet da ošteti ideju.

Krivokapić je naveo da je ideja napravljena do kraja, sa pratećom zakonskom regulativom.

“Možda samo jedno neusvajanje, jednog zakona može da izazove poremećaj te dobro osmišljene ideje i projekta, koji je testiran i dobio podršku relevantnih institucija”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da rade programe da bi socijalna pravda zaživjela u Crnoj Gori, ne da bi ostali na vlasti, već da građanima bude bolje.

Upitan da prokomentariše navode da je povećanje minimalne zarade na 450 EUR uvertira u osnivanje političke partije, Krivokapić je naveo da je možda jedna njegova izjava izazvala takve reakcije.

“Nijesam spreman da u ovom trenutku, od obaveza, posvećenosti ovakvim programima, predanog rada moga tima da učinimo Crnu Goru zdravijom i boljo… Ne razmišljamo o tome, o formiranju političke partije”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, “ako ovi politički procesi budu nametali takvo nešto, neće bježati ni od toga”.

“Ali nema razloga za to ako do 2024. godine krenemo ovim reformskim programima, neka to bude zajednički cilj i pozicije i opozicije u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić.
On je, govoreći o rezultatima Vlade, naveo da činjenice govore o njenom uspjehu.

"Imali smo jedno zatečeno stanje, prošle godine u istoriji Evrope najniži ekonomski rast je zabilježila Crna Gora, a ove godine prema trenutnim zvaničnim podacima Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj taj rast je najveći u regionu, a možda i u Evropi 12, 4 odsto”, naveo je Krivokapić.

On je dodao da očekuju da će taj rast biti između 13 i 14 odsto.

“Znači, od onoga da ste bili posljednji sada ste prvi. Zar to nije rezultat? Imamo suficit u budžetu od juna do danas. Mislim da će i novembar biti specifičan, još nijesu obrađeni podaci ali će biti oko 160 miliona”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima zamajac koji se pokrenuo, a ključna godina da se to vidi je naredna.

“U svim oblastima svakog ministarstva je napravljen izuzetan rad, negdje više negdje manje", dodao je Krivokapić.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније