Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG/Mina ]

02. 12. 2021. 13:59   >>  14:28 22

ŽIVKOVIĆ

Inicijativa za smjenu Vlade imaće podršku u Skupštini

Inicijatica opozicije za smjenu Vlade imaće potrebnu većinu u Skupštini, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

"Preko dvije trećine vladajuće većine je kazalo da ova Vlada nema podršku. Ozbiljan smo politički subjekt i nemojte da sumnjate da kada se uhvatimo određenog posla da će on biti uspješan. Tvrdim da će incijativa imati potrebnu većinu", kazao je Živković.

On je kazao i da se DPS se ne bavi proizvoljnostima niti površno sagledava situacije i dodao da je inicijativa, koja je u skupštinskoj proceduri, proistekla kroz ozbiljno sagledavanje rezultata rada Vlade i vladajuće većine.

Živković je na konferenciji za novinare povodom 12 mjeseci rada vlade premijera Zdravka Krivokapića kazao da je ova Vlada potrošila vrijeme građana.

"Za ovih godinu dana svi su imali prilike da vide kakao je ona djelovala pogubno na zdravstveni, ekonomski, bezbjednosni sistem Crne Gore i na međunarodni ugled naše države", kazao je Živković.

On je ocijenio da je Vlada kroz, kako je kazao, svoje ponašanje, ponašanja njenog premijera i ministara zaustavila proces EU integracija.

"Danas u zgradi Vlade sjedi profesor mašinskog fakulteta bez legitimiteta, odlazeći premijer i fiktivni ministri i jedino oni ne razumiju realnost, a to je da više ne mogu biti na tim pozicijama i da je ova Vlada izgubila suštinsku podršku u Skupštini Crne Gore", kazao je Živković.

Istakao je da su loši rezultati najbolje vidljivi u bezbjednosnom sektoru.

"Nažalost bezbjednosni sektor više ne može da garantuje mir i stabilnost u Crnoj Gori. Vidimo kako se ponašaju čelnici ovog sektora. Međusobno ne razgovaraju i svako pokušava da bude gazda. Kad vidimo imenovanja u ANB-u i Upravi policije, kad vidimo kompromitaciju bezbjednosnih službi i bojazan koju izražavaju međunarodni partneri, to dovoljno govori o stanju u tom sektoru", dodao je Živković.

Kao najbolji primjer djelovanja bezbjednosnog sektora naveo je dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra nakon čega, kako dodaje, premijer svaki momenat koristi da optuži ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije i pokušava da ih razriješi ili smijeni.

"Kad na to dodamo da su prije nekoliko mjeseci bili prisutni pripadnici obavještajnih službi susjedne države možemo reći da je bezbjednosni sistem potpuno urušen, diskreditovan i da danas Crna Gora nije bezbjedna država koja može da garantuje mir i stabilnost građanima Crne Gore. Ključno je da se polako svjetla i reflektori gase, da odlazeći karavan neće imati mandat da nastavi i brzo ćemo morati da se uhvatimo u koštac sa saniranjem posljedica koje su nam ostavili", kazao je Živković.

Eraković: Građani uspjeli "da prežive eksperiment Vlade"

Poslanik DPS-a, Jevto Eraković, kazao je da su građani, u prethodnih 12 mjeseci, uspjeli „da prežive eksperiment Vlade“.

Eraković je upitao ko je nezakonito smijenio više od 60 direktora u sistemu zdravstva i na njihova mjesta postavio ljude bez iskustva i ekspertize.

“Ko je odbio 150 hiljada besplatnih vakcina, da bi našim novcem istih takvih 50 hiljada vakcina platio pola miliona dolara, i čijom nebrigom je moralo biti uništeno više od 20 hiljada neiskorištenih vakcina”, dodao je Eraković.

On je upitao ko je bolnice i zdravstvene radnike ostavio i bez dostojanstva, i ko je jedini čelnik resora zdrastva u Evropi, čiji se premijer nije vakcinisao.

Eraković je upitao i ko je odgovoran za to što je Crna Gora četvrta u svijetu po broju umrlih od koronavirusa.

Vuković: Crnu Goru napustila stabilnost, bezbjednost i sigurnost

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković je kazala da se u subotu navršava godina od kada je Crnu Goru napustila stabilnost, bezbjednost i sigurnost.

Prema njenim riječima, aktulna Vlada je uradila to što je planirala.

“Ponizili su Crnu Goru, obrukali su državu, paralisali su institucije i sistem je u komi”, navela je Vuković.

Ona je kazala da je Vlada završila svoj mandat i da je gotovo, ali da će „posljedice njihovih nedjela dugo potresati Crnu Goru“.

“Prosvjetu, kulturu i nauku zamijenili su malograđanštinom, provincijalizmom i klerikalizmom”, ocijenila je Vuković.

Vuković je kazala da je Vlada dom za djecu poslanika.

Ona je kazala da su protivzakonito smijenjeni direktori vaspitno-obrazovnih i kulturnih ustanova, i da je Vlada je sprovela dubinsko čišćenje nepodobnih.

“Prosvjeta je sada mjesto za bezakonje, a nikad i nigdje zakon nije gažen kao u ovoj oblasti”, navela je Vuković.

Kako je kazala, plan o obećanom “srpskom svetu” sprovodi se i na Univerzitetu Crne Gore.

“Ćuti se o bezakonju koje sprovodi politizovani Upravni odbor Univerziteta, nezakonitim odlukama i smjenama”, istakla je Vuković.

Ona je ocijenila da je stavljen veto na crnogorsku kulturu i pozvala umjetnike da se ujedine i da ne pristaju na poniženje jer, kako je kazala, bez njih nema Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније