Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

30. 11. 2021. 19:33 >> 19:57

RADULOVIĆ U RIGI

"Jedinstvo i solidarnost ključni za zajedničku odbranu"

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da su tri ključna zadatka NATO-a – kolektivna i kooperativna bezbjednost, te upravljanje krizama i dalje relevantna, ali da ih treba prilagoditi novom bezbjednosnom okruženju.

Kako navode iz MVP, Radulović je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO u Letoniji.

Šefovi diplomatija država članica Alijanse su na sesijama ministarskog sastanka razgovarali o pitanjima vezanim za evroatlantsku bezbjednost i sljedećim koracima u implementaciji zaključaka junskog, a u susret NATO samitu u Madridu sredinom 2022.

U pogledu usvajanja sljedećeg Strateškog koncepta, Radulović je ukazao na centralnu ulogu koju transatlantska veza, jedinstvo i solidarnost imaju za zajedničku odbranu i bezbjednost.

"Tri ključna zadatka NATO-a su kolektivna i kooperativna bezbjednost, te upravljanje krizama i dalje relevantna, ali da ih treba prilagoditi novom bezbjednosnom okruženju", istakao je Radulović.

Istakao je da je potrebno da dokument obuhvati sve izazove i rizike, uključujući i one koji nijesu bili obuhvaćeni Strateškim konceptom iz 2010.

"Poseban fokus bi trebalo da bude na jačanju otpornosti saveznica, ali i saradnji s partnerima, u prvom redu Evropskom unijom", dodao je Radulović.

Tokom sesije bilo je riječi i o Rusiji u kontekstu aktuelne situacije na granici s Ukrajinom.

Radulović je ponovio podršku politici otvorenih vrata i Ukrajini kao partneru, naglasivši značaj nastavka politike dvostrukog kolosjeka Alijanse prema Rusiji.

Po pitanju neproliferacije, kontrole naoružanja i razoružanja, Radulović istakao je posvećenost Crne Gore ovom pitanju i našem zalaganju za primjenu svih međunarodno-pravnih instrumenata koji regulišu ovu oblast.

"Pokušaji da se naruši ili čak pronađe zamjena za Ugovor o neproliferaciji kose s opšte utvrđenim principima i pravilima procesa razoružanja, te da se samo dosljednom primjenom relevantnih ugovora o nuklearnom razoružanju i kontroli oružja može postići svijet bez nuklearnog oružja", ponovio je Radulović stav Crne Gore.

Na marginama susreta u Rigi, Radulović je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom.

Tom prilikom istaknuta je, kako navode, podrška našem putu ka EU, kao i odlična bilateralna saradnja dvije zemlje.

Ministri vanjskih poslova konstatovali su takođe da je savezništvo u NATO dodatno ojačano našim doprinosom prisustvu Alijanse na Istoku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније