Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z. [ Mina ]

30. 11. 2021. 12:07   >>  19:09

RAZGOVARALA SA KORDIĆ

Šuc: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i za njega ne postoji „plan B“, kazala je izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Suzane Šuc, u razgovoru sa glavnom pregovaračicom Zorkom Kordić.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Šuc je kazala da će Crna Gora i region na putu ka Evropskoj uniji (EU) imati podršku Njemačke, kao jednog od utemeljivača EU.

Šuc je, kako se navodi, istakla da je pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji zajednički interes od strateškog značaja za obje strane.

Ona je kazala da je Crna Gora do sada bila predvodnik integracionog procesa na Zapadnom Balkanu i dodala da očekuje da će tako nastaviti i u narednom periodu.

"U tom kontekstu je pozdravila planove Crne Gore za fokusiranje napora na reformu vladavine prava kao prioritet", kaže se u saopštenju.

Šuc je, kako se navodi, ukazala na značaj revidirane metodologije pristupanja koja pregovorima, osim tehničke, donosi i političku dimenziju i intenzivniji dijalog između država kandidata i članica EU.

Kordić je kazala da pristupanje EU od strateškog značaja za Crnu Goru, jer predstavlja vodilju reformi u državi zahvaljujući kojima se postepeno država približava standardima i vrijednostima EU.

Ona je informisala Šuc o radu pregovaračke strukture i ostvarenim rezultatima koji nisu obuhvaćeni posljednjim izvještajem Evropske komisije.

Kordić je, u susret održavanju Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, ukazala da će vladavina prava i ekonomski oporavak biti ključni elementi crnogorske pozicije.

“S jasnom vizijom za realizaciju ključnih obaveza u skladu sa Akcionim planom adresiranja preporuka EK iz Izvještaja za 2021”, dodala je Kordić.

Kordić je rekla da reforma vladavine prava i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 ostaju apsolutni prioritet u narednom periodu.

Ona je dodala da se u tom dijelu očekuje i konstruktivni doprinos crnogorske Skupštine.

"Kordić je ocijenila veoma važnom i kvalitetnom saradnju Crne Gore sa Njemačkom i podršku koju ta država pruža u procesu pregovora, imajući u vidu da Njemačka važi za tradicionalnog promotera politike proširenja EU na Zapadni Balkan, što je dokazala i pokretanjem Berlinskog procesa", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније