Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

29. 11. 2021. 08:12 >> 08:20
4

ĐUKANOVIĆ

Logično da vanredni izbori budu do kraja 2022.

Povjerenje građana u promjene koje su se desile je iznevjereno, pa je logično očekivati prijevremene parlamentarne izbore, ocijenio je Petar Đukanović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Pitanje je, kaže, kada će se izbori desiti, navodeći da bi oni mogli da se održe do kraja naredne godine, do kada bismo mogli imati prelaznu vladu.

On je u Jutarnjem programu TVCG ocijenio da je prelazna vlada ujedno i jedino rješenje aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.

Govoreći o evropskim integracijama, on je rekao da je Crna Gora sada disfunkcionalna država, koju Evropska unija (EU) teško može prihvatiti kao svoju članicu.

Evropska unija ne može da nam riješi sve probleme koje imamo unutar države.

"Društvo je polarizovano i to je prepreka za dogovor, ali i na putu EU integracija. EU godinama unazad kroz izvještaje ukazuje na određene oblasti o kojima bi trebalo da preuzmemo konkretne akcije. Međutim, mi svake godine iznevjerimo očekivanja EU jer ništa konkretno ne uradimo. Rezultati budu skromno, čak prethodnih godina su bili mnogo bolji nego u posljednjem izvještaju", rekao je Đukanović.

Govoreći o političkoj krizi, on smatra da se mora pronaći neki mode prelazne vlade, kako bi se premostila kriza u kojoj se nalazimo.

"Niko nema petlju da preuzme odgovornost za konačno rješenje, a od toga najveću štetu imaju građani. Sistem je blokiran, parlament je blokiran, ne usvajaju se zakoni koji i treba da budu suština reformi", ocijenio je Đukanović.

Administrativni odbor, kako je rekao, trebalo bi da proces izbora predsjednika Džavne izborne komisije (DIK) što hitnije obavi, budući da se u nedjelju, u nekoliko opština, održavaju lokalni izbori.

"Stoga bi u fazi hitnosti trebalo predložiti kandidata za predsjednika DIK-a", rekao je Đukanović.

Smatra da bi to trebalo da bude kandidat sa profesionalnim referencama, a da sami izbor ne bude dio političke trgovine između političkih aktera.

"Vrlo je kratak rok do lokalnih izbora, a da nemamo predsjednika ključne institucije, koja bi trebalo da uliva transparentnost i podstiče povjerenje građana u izborni proces i to je zabrinjavajuće", rekao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније