Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ M.L.B. ]

28. 11. 2021. 09:41   >>  10:22 6

BEČIĆ - DŽAFERI

Vlast je za prozapadnu i proevropsku CG

Crnogorska vlast želi da gradi uspješnu prozapadnu, proevropsku i prograđansku državu, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je razgovarao sa predsjednikom Parlamenta Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem.

Bečić je ocijenio da dvije države imaju kvalitetan politički dijalog i kvalitetne međudržavne odnose, koji mogu služiti kao primjer efikasne regionalne saradnje utemeljene na prijateljstvu, otvorenosti, kontinuiranoj međusobnoj podršci i zajedničkoj viziji da budućnost grade na tekovinama evroatlantizma i evropskih vrijednosti.

On je istakao da Crna Gora želi da dalje učvrsti i produbi sveukupnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom.

Kako je kazao, regionalna saradnja je jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

„Bečić je istakao da Crna Gora, kao prijatelj i susjed, i kandidat za članstvo koji je najdalje odmakao u procesu pristupanja, snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona“, kaže se u saopštenju.

Bečić je poručio da je Crna Gora spremna da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

On je rekao da su prioriteti aktuelne vlasti uokvireni vladavinom prava, ekonomskom i političkom stabilnošću, kao preduslovima za cjelokupan razvoj društva i države.

„Istakao je da nova vlast želi da gradi uspješnu prozapadnu, proevropsku i prograđansku Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Bečić je ocijenio da su zalaganja Skupštine u domenima osavremenjivanja i modernizacije, i jačanja transparentnosti rada, prepoznata sa relevantnih evropskih adresa.

Džaferi je kazao da je posjeta Bečića još jedna potvrda odlične saradnje parlamenata Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Prema njegovim riječima, dvije države imaju prijateljske odnose, bez ijednog otvorenog pitanja.

Džeferi je podsjetio na zajedničku evroatlantsku perspektivu, ali i na zajedničke izazove, među kojima je prethodni period bilježila borba sa kovidom.

On je istakao važnost i neophodnost dosadašnje i buduće uzajamne podrške.

Džaferi je naveo da postoji evidentan zastoj u napretku Sjeverne Makedonije ka Evropskoj uniji (EU), koji uslovljava postojanje otvorenog bilateralnog pitanja sa Bugarskom.

Iz Skupštine su kazali da je Bečić razgovarao i sa predsjednicom Poslaničke grupe Sobranja Sjeverne Makedonije Dafinom Stojanoskom.

"Crna Gora ima veoma dobre rezultate kada su u pitanju integracioni procesi u EU i predstavlja dobar primjer u tom smislu”, rekla je Stojanoska.

Bečić je rekao da je formiranje grupe prijateljstva Crne Gore i Sjeverne Makedonije od izuzetne važnosti za dalje inteziviranje partnerstva.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније