Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

26. 11. 2021. 20:33 >> 20:34
2

SASTANAK SA LAJČAKOM

Bošnjak vjeruje u dogovor zasnovan na evropskoj agendi

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak kazala je da vjeruje u dogovor postojeće parlamentarne većine koji bi se zasnivao na jasnoj reformskoj platformi i evropskoj agendi.

Bošnjak se sastala danas sa predstavnicima delegacije Evropske unije Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije Oanom Kristinom Popom, šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Katarinom Kant, šeficom kabineta EUSR-a - savjetnicom za politiku i medije i Akvilom Normantien, službenicom Odsjeka za politička pitanja Evropske unije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bošnjak je istakla da je trenutna politička situacija u Crnoj Gori neodrživa, kao posljedica konstrukcione greške prilikom formiranja Vlade i izostavljanjem političara pobjedničkih koalicija, i da je potrebno što prije obezbijediti političku stabilnost kroz formiranje nove Vlade u kojoj bi participirali i predstavnici manjinskih naroda.

Ona je targetirala kao glavni razlog zašto je Vlada izgubila podršku u Skupštini, ignorisanje parlamentarne većine prilikom donošenja najvažnijih zakonskih rješenja.

"Ona je takođe istakla da čvrsto vjeruje u dogovor postojeće parlamentarne većine koji bi se zasnivao na jasnoj reformskoj platformi i evropskoj agendi, a da tek nakon toga treba pregovarati o kadrovskim rješenjima i da je to najbolji model koji bi ubrzao proces pristupanja Evropskoj uniji. Potpredsjednica Bošnjak je takođe naglasila da se kompletna parlamentarna većina zalaže za evropske integracije", navodi se u saopštenju parlamenta.

Lajčak je, kako je saopšteno, istakao da je Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da je konstruktivan regionalni igrač, ali da je sad taj proces usporen.

"On je naglasio da je Crna Gora suverena država i da Evropska unija ne želi da određuje sastav Vlade, već da je cilj Evropske unije da Crna Gora ostane na evropskom putu. On je iskazao zabrinutost i žaljenje zbog činjenice da Crna Gora skoro godinu dana nije imala ambasadora u Briselu, za razliku od ostalih zemalja u regionu koje su preko svojih ambasadora bile veoma aktivne", kazali su iz Skupštine.

On je takođe istakao da je Evropskoj uniji potrebna Crna Gora i da je EU u potpunosti posvećena procesu proširenja, ali i da se EU suočava sa problemom migracija i pandemije korona virusa.

"Lajčak je predočio da je EU uložila puno u Crnu Goru i da sve preporuke koje EU daje su u korist građana Crne Gore i da ih trebamo uvažiti ako smo odabrali put EU integracija", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, sagovornici su se saglasili da su podjele u Crnoj Gori vještački kreirane i da svi učesnici političkog života moraju zajedno da rade na prevazilaženju podjela i da se više posvete procesu evropskih integracija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније