Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

24. 11. 2021. 17:08 >> 17:11
2

NOVA NJEMAČKA VLADA

Podrška proširenju i pregovorima sa CG

Dio koalicionog ugovora o formiranju nove njemačke vlade je i podrška procesu pristupanja EU šest zemalja regiona Zapadnog Balkana i reforme neophodne za ispunjavanje svih kriterijuma iz Kopenhagena, uz jasnu poruku da podržavaju nastavak pregovora o pridruživanju Crne Gore. U pitanju je koalicioni ugovor naredne Vlade SR Njemačke, između SDP, Zelenih i Liberala. 

Kako se navodi u sporazumu,  u kontekstu podrške proširenju EU potrebno je jačati civilno društvo i podržavati dalje pretpristupne korake.

"Moraju se otvoriti prva poglavlja o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, donijeti odluka o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom i nastaviti pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom. Podržavamo dijalog o normalizaciji koji vodi EU između Kosova i Srbije i napore da se postigne trajni mir u Bosni i Hercegovini, zasnovan na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podjela", navodi se u dokumentu.

Kako se ističe, paralelno sa pristupnim pregovorima, EU mora poboljšati svoj prijemni kapacitet.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali predstavili su danas koalicioni sporazum za formiranje nove savezne Vlade u Njemačkoj. 

Olaf Šolc će biti novi kancelar Njemačke, a u međuvremenu je saopšteno i koja stranka preuzima koje resore u novoj vladi.

Zeleni će upravljati resorima ekonomije i klime, spoljnih poslova, porodice, poljoprivrede i životne sredine, a Liberali finansijama, pravosuđem, saobraćajem i obrazovanjem.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније