Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

24. 11. 2021. 13:10   >>  13:11

MILER BEČIĆU

"Zadivljen sam postignućima Skupštine"

Rezultati koje je Skupština Crne Gore ostvarila u minulih godinu svjedoče o jednom živom parlamentu koji sada ima novo lice u ojačanoj demokratiji, istakao je ambasador Austrije Karl Miler.

Kako je saopštio Kabinet predsjednika Skupštine, Miler je tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, ocijenio da se ono što je postignuto na institucionalnom nivou, kao i zalaganja Bečića, a uzimajući u obzir složenost i specifičnost političke situacije, "može nazvati čudom".

Bečić je izrazio nadu i očekivanje da će bogato diplomatsko iskustvo Milera, kao i kvalitetno poznavanje i upućenost u prilike na Zapadnom Balkanu, biti dobra polazna osnova za dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Podsjetio je i na nedavni bilateralni susret sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom, na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata Savjeta Evrope u Atini, čija je posjeta Crnoj Gori najavljena za početak naredne godine.

"Nakon decenija došli smo do toga da je moguće da prođe predlog zakona, ili bude odbijen, sa koje god strane da dolazi. Neko će to nazvati izvjesnom nestabilnošću, a ja bih nazvao eksplozijom parlamentarne demokratije gdje je sve moguće. Uz sve izazove koji postoje, ubijeđen sam da su ovo najljepše stranice našeg parlamentarizma, koje pišemo i koje ćemo ispisati", kazao je Bečić.

Podsjetivši na neke od najznačajnijih zajedničkih projekata, koji trajno uvezuju dvije predstavničke institucije Austrije i Crne Gore, Bečić je inicirao predlog da bi u čast desetogodišnjice trajanja programa Demokratskih radionica "Barbara Pramer", naredne godine zajednički moglo biti upriličeno obilježavanje ovog važnog datuma.

Bečić je ukazao na značaj i zahvalio na podršci koju Austrija u kontinuitetu, pruža Crnoj Gori u integracionim procesima, kako kroz pružanje direktne tehničke podrške, tako i kroz podizanje svijesti kod ostalih članica Unije o važnosti politike proširenja, navodeći da upravo Austrija, "prepoznaje stratešku važnost pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji".

Naglasivši da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju kriterijuma i uslova za članstvo u Evropskoj uniji neupitna, te da članstvo u EU jeste i ostaje prioritetan strateški vanjskopolitički cilj zemlje, Bečić je ukazao i na činjenicu da evropski put države ima nepodijeljenu podršku najvećeg broja stanovništva.

Dodatno, Bečić je, podsjetivši da Crna Gora ima 100 procentno usklađenu politiku sa politikom EU, u potpunosti usklađenu monetarnu politiku, kao i susjedske odnose bez otvorenih bilateralnih problema, poručio da bi članstvo Crne Gore u EU bilo potvrda da politika proširenja živi u praksi.

Naglasivši da dvije zemlje imaju izuzetno kvalitetnu saradnju, ambasador Miler je poručio da će on svojim zalaganjem i djelovanjem nastojati da dalje jača i unapređuje dobre odnose Crne Gore i Austrije.

Miler je, navodeći da je zadivljen "infrastrukturnim i drugim postignućima i projektima Skupštine koji su realizovani u prethodnih godinu", ocijenio da "ove činjenice govore o jednom živom parlamentu koji sada ima novo lice u ojačanoj demokratiji".

"Ovdje mislim na cjelokupan 'mentalitet', koji se sada osjeća u ovom domu. Ovo je sada jedan potpuno drugi dom u odnosu na ono što ste naslijedili", kazao je Miler.

Uzimajući u obzir okolnosti koje karakretišu političku scenu Crne Gore u ovom trenutku, kao i kratak vremenski period, ambasador je kazao Bečiću da se "može nazvati čudom ono što ste vi postigli, kako na nivou institucije, tako i lično".

Miler je poručio da je Austriji "stalo da pruži svaki vid pomoći Crnoj Gori", te potvrdio da će tom procesu i on dati svoj lični doprinos.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније