Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

25. 11. 2021. 09:04   >>  10:43 9

DANILOVIĆ

Lakše rekonstruisati vladu, nego praviti novu

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da će partija na čijem je čelu podržati platformu Demokratskog fronta (DF) za razrješenje političke krize, ako se tri pobjedničke koalicije do 10. decembra dogovore da je nova vlada najbolja opcija, i ujedno riješe sve prateće probleme. Najavio je da Ujedinjena neće podržati izbore sad, ali da mogu raspravljati o tome kad će se oni održati.

On je u emisiji Link na Radiju Crne Gore ocijenio i da će biti vrlo teško doći do dogovora, uz napomenu da je lakše bilo rekonstruisati postojeću vladu, nego praviti novu.

Najavio je i da će kolegama iz Demokratskog fronta (DF) odgovoriti na vrijeme u vezi sa platformom koju su ponudili za rješenje političke krize u Crnoj Gori.

"U našem odgovoru biće žaljenje što proces rekonstrukcije Vlade nije dobio podršku svih, jer smatramo da je to bilo nužno, da je to bio sljedeći korak, pa da tek potom kad bi ispucali taj argument, mogli doći do toga da je potrebna nova vlada", rekao je Danilović.

Odgovorni svi

Ako se, kako je rekao, tri pobjedničke koalicije dogovore do 10. decembra da je najbolja nova vlada i riješe sve prateće stvari, Ujedinjena Crna Gora, kako je rekao, daće podršku.

"Ipak, mi vjerujemo da će to biti vrlo teško. Lakše je rekonstruisati postojeće vlade, nego izabrati nove", smatra Danilović. 

Kakvi god odgovori bili na platformu DF-a, kako je rekao, ni svijet ni Crna Gora neće stati 10. decembra.

Odgovorni su svi, smatra, što nije došlo do rekontrukcije vlade: "Ne prihvatam priču da nam je vlada nametnuta. Ne, mi smo je birali". 

Danilović smatra i da je Građanski pokret URA standardan u jednom - nema rekonstrukcije, nema nove konstrukcije: "Moje javno pitanje kolegama iz GP URA je šta ima? Ako vjeruju da ne treba ništa, da svakome od ministara treba poslati poruku da su bezbjedni, to je rezanje vlastitih krila".

Ne može se, kaže Danilović, biti protiv svega što je popravljanje kvaliteta rada Vlada, "iako promjećujete da stvari ne funkcionišu".

Izbori ne mogu odmah

Komentarišući mogućnost održavanja izbora, u slučaju da se ne dođe do dogovora, Danilović je rekao da se izbori ne mogu raspisati odmah.

"Ne zato što se plašim da se na vlast ne vrati DPS. Ako je to volja građana Crne Gore, neka se vrati sjutra. Nijesmo završili posao koji smo obećali", rekao je Danilović.

Najavio je da će Ujedinjena Crna Gora dati podršku budžetu za 2022. godinu, ali da će dobro razmisliti o pratećem setu zakona koji se odnose na programu Evropa sad i Crna Gora odmah.

"Ne pada mi napamet da budemo krivci zbog toga što se nije makar pokušalo. Za šest mjeseci sljedećih se može vidjeti da li to funkcioniše ili ne. Ako funkcioniše svaka čast vladi, samo da budemo mi korektni partneri za vrijeme", rekao je Danilović.

Platforma opozicije ne nudi ništa

Govoreći o platformu opozicije za rješavanje krize, Danilović smatra da tek ona ne nudi ne ništa, i da je riječ o programu DPS-a koji suštinski nikad nije zaživio.

On je rekao da "ovaj DPS nije promijenjen".

"Onog momenta kod promijeni ideološku matricu i rukovodstvo možda će postati potencijalni saradnik", rekao je Danilović.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније