Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 11. 2021. 20:38   >>  20:47 1

ANALITIČARI O KRIZI

Ako se ne podrži budžet ne znači da Vlada pada

Koncept manjinske vlade, novi izbori ili rekonstrukcija - pitanja su koja politički lideri danima nameću, ali odgovor se za sada ne nazire. To što pojedini lideri parlamentarne većine poručuju da neće podržati budžet ne znači da Vlada pada, tvrde analitičari. Iz Centra za građansko obrazovanje kažu da je manjinska vlada logičan međukorak ka izborima, dok analitičar Dragiša Janjušević smatra da će Vlada u ovom sastavu trajati, ali da manjinska nije rješenje sve dok se DPS ne reformiše.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je sinioć u emisiji "Argumenti" na Televiziji Crne Gore da neće podržati nijedan zakon koji dolaze od ove vlade.

To što Demokratski front kaže da neće podržati budžet ne znači da Vlada pada, već da je u ozbiljnoj krizi, smatraju analitičari.

"Ne znači da je pred padom ili nekoj vrsti slobodnog pada jer smo prošle godine imali jednu situaciju prilikom kasnijeg formiranja Vlade da nisu bili u mogućnosti da definišu budžet za ovu godinu i prešlo se na neki oblik privremenog finansiranja . Takvo alternativno rješenje ukoliko bi se tome pribjeglo ne bi bilo srećno rješenje jer bi sistem i dalje nastavio da funkcioniše u jednoj vrsti paralize", kaže politički analitičar Dragiša Janjušević

"Naravno da samo neizglasavanje budžeta ne vodi padu vlade ali njen kredibilitet je već doveden u pitanje i pitanje je samo vremena dalje koliko će partije vladajuće većine održavati takvu Vladu u životu", ocijenila je izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević

Analitičari, međutim, različito komentarišu koncept manjinske vlade, koji se sve češće pominje u javnosti.

"Sve dok je Đukanović na čelu DPS-a mislim da oni nemaju koalicioni kapacitet mislim da je to malo složena kombinatorika politička u ovom trenutku da DPS i manjine daju podršku manjinskoj vladi meni je to neizvodljivo", smatra Janjušević.

"Manjinska vlada jeste jedan logičan međukorak ka onome što treba da bude, raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji bi riješili krizu", kazala je Uljarević.

Prijetnje o izglasavanju nepovjerenja Vladi, osim iz redova parlamentarne većine, sada dolaze i iz redova opozicije. Iz SDP-a su najavili inicijativu za izglasavanje nepovjerenja, a podršku su najavili i iz DPS-a.

Anja Šljivić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније