Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

19. 11. 2021. 17:34   >>  17:35 4

MARKOVIĆ ISTAKAO

"Sankcije Rusiji nijesu lake, ali politike EU su naš prioritet"

Najnovija odluka o nastavku i dodatnim sankcijama Rusiji zbog pripajanja Krima, govori o tome koliko je naša administracija posvećena članstvu i promovisanju zapadnih vrijednosti, kazao je Petar Marković, šef stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji.

On napominje da se Crna Gora trenutno nalazi u zahtjevnijoj fazi pregovora, ali vjeruje da će u narednom periodu uz novu metodologiju pristupanja, naši pregovarački timovi biti uspješniji i efikasniji.

"Ono što razlikuje Crnu Goru od ostalih zemalja kandidata za pristupanje EU jeste što se stoprocentno pridružuje odlukama Savjeta tog tijela. Najnovija odluka o nastavku i dodatnim sankcijama Rusiji zbog pripajanja Krima, govori o tome koliko je naša administracija posvećena članstvu i promovisanju zapadnih vrijednosti. Često takve odluke nijesu lake za državu koja zavisi od turizma, a sankcije se odnose za državu koja je naše emitivno tržište. Međutim, Crna Gora je politike EU prepoznala i stavila kao prioritete što se u Briselu veoma cijeni", kazao je Marković za Televiziju Nikšić.

Kada je u pitanju raspoloženje u Briselu u kontekstu pridruživanja Crne Gore Uniji, proteklih mjeseci detektovana je kriza proširenja zbog brojnih gorućih problema širom svijeta, međutim, kako je rekao Marković, naša zemlja je dobila ohrabrujuće poruke, jer na dobrom dijelu sjednica EK, Savjeta EU tema proširenja jeste u agendi.

Prema njegovim riječim Crna Gora uspješno rješava brojne zadatke, pa su u tom kontekstu diplomatske posjete i sastanci na visokom nivou intenzivirani, što doprinosi ubrzanju pristupanja EU, a to je pokazatelj da je raspoloženje u Brislu pozitivno kada proširenje u pitanju.

Komentarišući izvještaj EK, Marković podsjeća da je Crna Gora zabilježila bolje rezultate u četiri polja, a u ostalim segmentima rezultati su mješoviti.

"Prioritet je svakako napredak u oblasti vladavine prava i ispunjavanju mjerila iz poglavlja 23 i 24 jer je to preduslov za zatvaranje drugih poglavlja. Poruka Crne Gore je da radimo kontinuirano na ispunjavanju svih uslova da naši administrativni kapaciteti budu dovoljno jaki i snažni, da bi se u perspektivi što više plodonosnih sredstava iz evropskog investicionog plana, što bolje apsorbovala", kazao je Marković.

U izvještaju EK navedeno je da crnogorski sistem ima problem sa korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom. Marković ističe da je u tom svijetlu poželjan impuls pravosuđa da neselektivno kažnjava počinioce tih djela.

Vlast i opozicija imaju različit stav o Izvještaju, jedni navode da je pohvalan, drugi da Crna Gora stagnira na putu ka EU. Međutim, Marković kaže da se u njemu precizno i jasno navode problemi i ciljevi, kojima naša administracija treba da se rukovodi.

Aktuelna politička polarizacija u državi se odražava i na vanjsku politiku, pa Marković napominje da u Briselu ta situacija zabrinjava. U interesu svih građana je smirivanje situacije kako bi poslali sliku politički stabilne zemlje.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније