Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

11. 11. 2021. 10:43   >>  10:48

RADOVIĆ

Hitno pokrenuti dijalog o najvažnijim pitanjima

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović kaže da je potrebno da se odmah pokrene dijalog o najvažnijim pitanjima za građana poput sređivanja stanja u pravosuđu, ekonomiji, evropskim integracijama i snaženju institucija i njihove političke nezavisnosti.

Građanska alijansa (GA), kako kaže Radović, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije političke krize, međunacionalnih tenzija i blokade reformi pravosudnog i izbornog sistema.

"Crna Gora je dobila šansu da osvježi i pokrene procese napretka našeg društva, koju trenutno u drugi plan stavljaju partijski interesi, nacionalne tenzije i dnevno političke teme. Naša šansa je prije svega u različitosti i potrebi da se odmah i bez odlaganja pokrene dijalog o najvažnijim pitanjima po interese građana poput sređivanja stanja u pravosuđu, ekonomiji, evropskim integracijama i snaženju institucija i njihove političke nezavisnosti", poručio je Radović.

Od tog zadatka, kako kaže Radović, sve češće nas udaljavaju zapaljiva retorika, ishitrene reakcije, nekontrolisani izlivi i primitivne uvrede među političkim akterima, što je, kako dodaje, posebno opasno imajući u vidu njihov uticaj na oblikovanje javnog mnjenja.

"Ovako stanje stvari je neodrživo i zbog toga je neophodno da javni govor ovog tipa zamijene poziv na dijalog i riječi razumijevanja i poštovanja različitosti. Tako će se stvarati atmosfera u kojoj će do izražaja doći političarti i javni djelatnici koji ovom društvu mogu da ponude svoju stručnost, mudrost i vještine ka rješavanju nagomilanih socio-ekonomskih problema, umjesto demagoga koji podstiču dalje podjele, neznanje i stereotipe prikrivene partijskim fanatizmom i zabrinutošću velikim nacionalnim ciljevima", naveo je Radović.

On kaže i da su građani tražili promjene, a ne zamjene.

"Ako su protekli izbori aktivirali značajnu građansku energiju, kojom je jasno stavljeno do znanja da se problemi jednog društva ne rješavaju ignorisanjem ustavnih obaveza institucija sistema niti forsiranjem zapaljivih nacionalnih narativa – onda političari, kao predstavnci građana, moraju shvatiti da se ta energija ne smije protraćiti partijskim trgovinama i nastavkom pogrešnih političkih i društvenih praksi, ali sa drugim akterima. Građani su tražili promjene, a ne zamjene, njima trebaju efikasnije i transparentnije institucije, javni diskurs koji prevazilazi političke razlike, inkluzivni društveni ambijent za sve nacionalne i vjerske različitosti i ekonomija koja podržava takav sistem. Građanima ne trebaju drugi političari koji će samo na drugačiji način da im kažu da to neće dobiti", zaključio je Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније