Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

06. 11. 2021. 20:38   >>  21:51 10

BEČIĆ

Odlaganje izbora biće zakonska obaveza Đukanovića

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović će nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku koju je donio kao niži pravni akt i odloži izbore zakazane za 9. decembar, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On je podsjetio da je "predsjedik prošle godine, u martu, desetak dana pred održavanje lokalnih izbora, nakon predaje izbornih lista, u toku izbornih radnji, bez ikakvog pravnog uporišta u zakonima države Crne Gore odložio lokalne izbore u Tivtu zbog kovida-19".

U tom trenutku, ističe, ni jedan zakon države Crne Gore nije mu davao tu mogućnost.

"Sada će, nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku koju je donio kao niži pravni akt i odloži izbore zakazane za 9. decembar", kazao je Bečić.

On podsjeća da je "Skupština Crne Gore prije 15 godina donijela istovjetnu dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi i produžila mandat za oko pola godine skupštinama opština i predsjednicima opština, kako bi se objedinili lokalni izbori i održali zajedno sa parlamentarnim izborima".

"Međutim, ovolika hajka na objedinjavanje lokalnih izbora, ogolila je do kraja potrebu nekih da zemlju pokušavaju držati u konstantnom vanrednom političkom stanju i atmosferi tenzija, podjela, konflikta i izbora", kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Ističe da je objedinjavnje predstojećih lokalnih izbora interes Crne Gore.

"I ovim rješenjem su obuhvaćene i opštine u kojima je na vlasti državna vlast, ali i opozicja sa državnog nivoa. Mandati se produžavaju za par mjeseci, a ne uskrajućuju se bilo kakva prava bilo kome. Znači, nema selektivnosti, već jednakog odnosa prema svima", napisao je Bečić na Tviteru.

On dodaje da su o tome ko treba da ima strah od izbora pokazli Nikšić i Herceg Novi, ali je, poručuje, dosta više političkih nadgornjavanja.

"Na prvom mjestu je interes Crne Gore i njenih građana, koji zdušno podržavaju objedinjavanje izbora i zaustavljanje ekstremizacije društveno-političkih prilika", zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Podsjećamo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je odlaganje lokalnih izbora na Cetinju, u Petnjici i u Mojkovcu koji su zakazani za 5. decembar ociojenio kao vrlo neumjesnu politička ideja, koja je, kako je kazao, suprostavljena ustavno–pravnom sistemu Crne Gore.

“Ignoriše se okolnost da je odluka predsjednika o raspisivanju izbora dio pravnog sistema Crne Gore i pokušava se kroz neko kreiranje zakonskih normi nametnuti obaveza predsjedniku države mimo ustavno – pravnog sistema, gdje je jasno da su ustavne obaveze i ovlašćenja predsjednika propisane Ustavom i Zakonom o predsjedniku i ne može se mimo toga, kroz druge zakone, nametati vanustavno obaveza predsjedniku, posebno kada je u pitanju ostvarivanje temeljnih demokratskih prava kao što je pravo na izbore jednom u četiri godine”, istakao je Đukanović u emisiji “Hej Sloveni” na Gradskoj Televizji.

On je dodao da je, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, predviđeno da predsjednik države najkasnjje 60 dana uoči održavanja izbora mora raspisati izbore.

“Ja sam zbore za te opštine raspisao prije više od mjesec dana (14. septembar). Ostalo je još mjesec dana do njihovog održavanja. I sada, usljed izbornih radnji koje se događaju se predlaže donošenje jednog drugog zakona o lokalnoj samoupravi kojim se želi onemogućiti regulatno održavanje izbora u te tri opštine”, kazao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније