Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 10. 2021. 20:05 >> 20:07

MJESEC PRED IZBORE

Prazna fotelja predsjednika DIK-a veliki problem

Upražnjeno mjesto predsjednika Državne izborne komisije (DIK) mjesec pred izbore u tri opštine političari različito komentarišu. Za dio vlasti, ali i nevladin sektor, ovo je veliki problem, dok neki iz opozicije smatraju da Državna izborna komisija ne funkcioniše po principu jednog čovjeka.

Nešto manje od pola godine DIK nema prvog čovjeka, a izbori u tri crnogorske opštine se bliže.

Predsjednik Administrativnog odbora i poslasnik DF-a Milun Zogović kaže da je neizbor predsjednika DIK-a još jedan dokaz krize vlasti, kao i to da je Administrativni odbor, iako nije imao obavezu, obavio intervjue sa kandidatima za predsjednika. DF-u se, kaže Zogović, ne može prebaciti bilo kakva odgvornost za kočenje ovog i drugih procesa.

U Demokratskoj Crnoj Gori kažu da primjećuju opstrukcije kada je u pitanju izbor predsjednika DIK-a, te da parlamentarna većina mora sjesti i dogovoriti se kako oko ovog, tako i oko pitanja Tužilačkog savjeta.

"Onaj ko koči dijalog unutar parlamentarne većine taj koči sve dalje reforme i procese. Ja ne želim da vjerujem ono što čujem posljednjih dana, da nas moguće očekuju neka moguća politička iznenađenja, ja neću da vjerujem da neko ćeli prekrojiti izbornu volju građana od 30. avgusta", kazao je poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

Za Vladimira Jokovića iz SNP-a i dalje prazna fotelja predsjednika DIK-a predstavlja veliki problem. Smatra da bi se njegov izbor morao obaviti prije lokalnih izbora u decembru.

"Ako bi bilo primjedbi i žalbi na tok izbornog procesa a nemali kompletan DI, mislim da bi ti izbori imali velik problem sa regularnošću", ocijenio je Joković.

Predstojeće izbore neće umnogome poremetiti to sto DIK još nema predsjednika, jer to tijelo, kako tvrdi najveća opoziciona partija DPS, ne funkcioniše po principu rada jednog čovjeka.

"Ali ako smo sve završili i stigli do samog čina za izbor predsjendika DIK-a, nisam tada vidio ni sad ne vidim zašto Administartivni odbor ne učini korak naprijed i završimo taj posao", kazao je poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja.

U SDP-u tvrde da imamo paralizovan sistem, te neizbor predsjednika DIK-a, kako kažu, prilog je tezi da vlast ne funkcioniše. Ivan Vujović poručuje da situacija jeste neobična, ali da se izbori moraju održati.

"U kojoj mjeri će uticati na sam tok izbora vidjećemo, ali ja se nadam da će sav proces demokratski biti dovoden do kraja", izjavio je Vujović.

A da funkcionisanje Državne izborne komisije bez potpunog kapaciteta može da ugrozi izborne procese, tvrdi nevladin sektor. U Zakonu o izboru odbornika i poslanika stoji da DIK po prigovorima na rad opštinskih izbornih komisija mora da odluči u roku od 24 časa.

"Ukoliko nema predsjednika koji će to pitanje da uvrsti na dnevni red i sjednicu to pitanje ne može biti razmatrano", kaže Damir Suljević (CGO).

A kao falinku u sistemu, to nam je spočitala i Evroppska komisija u svom izvještaju. Veoma suptilno, ali dovoljno jasno da znamo šta nam je činiti, poručuju iz CGO.

"Pa sve da ga izaberemo i sledeće nedjelje, kao što neće biti slučaj, opet kasnimo sa tim jer je predsjendik morao biti tu kako bi konsolidovao rad DIK-a i pripremio to tijelo za predstojeće izbore", ističe Suljević.

Za komentar pitali smo i Državnu izbornu komisiju. O ovoj temi, pred naše kamere, nijesu htjeli.

Dragana Šundić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније