Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

26. 10. 2021. 12:21 >> 13:39
8

KNEŽEVIĆ

"Katnića odmah suspendovati i procesuirati"

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP CG), poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević kazao je da glavi specijalni tužilac Milivoje Katnić treba odmah da bude suspendovan i procesuiran, jer, kako je kazao, aferu prisluškivanja želi da svede na zloupotrebu službenog položaja kako bi zaustavio nadležne organe da dođu do istine o tome ko su nalogodavci.

"Ovo što se dešava ima elemente organizovane kriminalne grupe u produženom trajanju, čiji je član bivši šef ANB-a Dejan Peruničić. Ako je Pruničić prema Katniću jedini osumnjičeni jasno vam je da će se sve završiti sa šest mjeseci uslovne kazne ili nanogicom. Ovo što se dešava u Crnoj Gori već od 2016. ili 2017. ima sve elemente špijunaže", kazao je Knežević.

On cijeni da je učinjena neprocjenjiva šteta po bezbjednost.

"Ono što smo vidjeli na Odboru daje mi za pravo da je davno trebalo rasformirati ANB i ući u reforme Zakona o tužilaštvu kako bi se ono ukinulo i formiralo novo", kazao je Knežević na konferenciji za novinare.

Sumnja da Katnić pokušava da sakrije predsjednika Mila Đukanovića ili poslanika DPS-a, a bivšeg premijera Duška Markovića.

"Otvoreno sumnjam da su materijali i transkripti prisluškivanja Katnića završili ne samo kod kriminalnih grupa već jednog broja visokih državnih funkcionera koji su imali priliku da koordiniraju sektorom bezbjednosti ili su bili uključeni u sektor bezbjednosti", kazao je Knežević.

Bulatović nije razotkrio prisluškivanje Katnića

On je saopštio da bivši funkcioner ANB-a Luka Bulatović nije razotkrio uređaje za prisluškivanje u kabinetu Katnića.

"Nije mi jasno zašto se ovako dugo čekaju rezultati obdukcije koja bi trebala da bude prioritetna u svakom smislu. Nemam dilemu da VDT u stanju VD-a Dražen Burić treba da oduzme slučaj Milivoju Katniću i Specijalnom državnom tužilaštvu i da lično rukovodi istragom, jer će Katnić učiniti sve da se od ovoga napravi farsa", kazao je Knežević.

On je rekao da je Katnić saopštio juče na sjednici Odbora nove elemente u slučaju "Državni udar".

"A to je da je onaj prvi svjedok Paja Velimirović, koji se u iskazu sjetio Mojkovačke bitke, ustvari to uradio po nalogu izvjesnog popa kome se ispovijedio u nekom manastiru, a on mu je rekao da se javi Centru bezbjednosti. To je novi element koji baca svjetlo na ono što je bila brutalna montaža", kazao je jedan od lidera DF-a.

Katnić je, dodaje Knežević, juče saopštio da je postojao i drugi scenario.

Knežević je najavio da će tražiti da taj Katnićev iskaz bude predočen vijeću kojim predsjedava Zoran Radović i da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Katnića zbog novih informacija koje je iznio o slučaju "Državni udar".

Saopštio je i da je juče sa Katnićem imao verbalni sukob na ivici fizičkog incidenta.

Situacija u bezbjednosnom sektoru alarmantna

On je istakao da je situacija u bezbjednosnom sektoru alarmantna.

"Nadležne institucije u što skorije vrijeme treba da se obračunaju sa kriminalcima unutar institucija, a ne izvan njih”, rekao je on.

Poručio je da će kao predsjednik Odbora za bezbjednost insistirati da se slučaj prisluškivanja rasvijetli.

"Ugrožena mi je bezbjednost, tražiću dozvolu da nosim oružje"

Saopštio je i da mu je bezbjednost ugrožena, ali su kaže, procjene da mu ne treba obezbjeđenje.

"Ja i ne tražim obezbjeđenje samo sam tražio i tražiću od policije da mi dozvoli da nosim oružje. Obezbjeđenje mi nije potrebno. Na dnevnom nivou dobijam informacije da mi je bezbjednost ugrožena”, kazao je Knežević.

"Sada dolazimo do paradoksa da oni koji su Andriju Mandića i mene i DF optuživali da smo špijuni, strani agenti i da radimo protiv interesa Crne Gore, su špijunirali jedni druge za interese ko zna koga, i sada pokušavaju klasično krivično djelo špijunaže da podvedu pod zloupotrebu službenog položaja, jer je navodno Dejan Peruničić bio zabrinut za bezbjednost Milivoja Katnića", kazao je Knežević.

Na pitanje koga je Katnić optužio za prisluškivanje na jučerašnjoj sjednici, Knežević je rekao da ne može da govori o detaljima, ali da je suština da je Peruničić navodno izjavio Katniću da ga je prisluškivao za njegovo dobro.

Dodao je da ne zna da li će biti novih hapšenja vezano za taj slučaj, ali smatra da mora biti novih saslušanja i ističe da je neophodno da se utvrdi da li u tom slučaja ima elemenata organizovane kriminalne grupe.

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније