Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

25. 10. 2021. 19:45 >> 21:14

RADULOVIĆ U BRISELU

"Pravac spoljne politike CG se neće mijenjati"

Evropska komisija (EK) je u ovogodišnjem Izvještaju o napretku pohvalila stoprocentnu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom, što je ocijenjeno kao snažan signal posvećenosti Crne Gore evropskom putu, navedeno je tokom razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i poslanika Evropskog parlamenta i kopredsjedavajućeg POSP-a Vladimira Bilčika.

Kako navode iz MVP-a, Radulović se danas u Briselu sa Els Van Hoof, predsjednicom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Belgije, te poslanikom Evropskog parlamenta i kopredsjedavajućim POSP-a Vladimirom Bilčikom.

Tokom sastanka sa Van Hoof, Radulović istakao da se pravac spoljne politike Crne Gore neće mijenjati, te da je članstvo u EU glavni spoljnopolitički i nacionalni cilj Crne Gore.

Van Hoof ukazala na značaj učešća Radulovića na Konferenciji "Budućnost Evrope", te istakla da Crna Gora ima punu podršku Belgije na putu reformi i bržeg integracionog puta u EU.

Navedeno je da je oblast koju je EK pohvalila u Izvještaju o napretku transparentnost Skupštine naše zemlje.

"U cilju unapređenja političkih i ekonomskih veza Crne Gore i Belgije, ovaj susret stavio je akcenat na značaj daljeg snaženja uspješno uspostavljene parlamentarne saradnje i dijaloga dvije zemlje. U tom kontekstu, pozdravljeno je formiranje Grupe prijateljstva sa Parlamentom Kraljevine Belgije, u junu ove godine u Skupštini Crne Gore", navode u saopštenju.

Tokom razgovora sa evropskim parlamentarcem Bilčikom istaknuto je da je Evropska komisija u ovogodišnjem Izvještaju o napretku pohvalila stoprocentnu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom, što je ocijenjeno kao snažan signal posvećenosti Crne Gore evropskom putu.

"Činjenica da ovaj dokument EK navodi da je naša država aktivan učesnik u regionalnoj, te da je nastavila dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama zaokružuje pozitivnu sliku EU spram spoljne politike Crne Gore", naveo je Radulović.

Bilčik je kazao da je pomenuti Izvještaj potvrda da EU veoma cijeni apsolutnu usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom, koja je podjednako važna kao i ispunjavanje kriterijuma u ključnim poglavljima.

Takođe, kao jedan od važnih uslova za napredak u reformama koji bi dao dodatni podsticaj članstvu Crne Gore u EU jeste jačanje međupartijskog političkog dijaloga u Crnoj Gori.

Radulović je istakao da dinamiku pregovora diktira napredak u poglavljima 23 i 24.

"Iskoraci koje EU traži od nas u saglasju su sa jasnim opredjeljenjem naše države da, kroz ključne reformske procese dokaže posvećenost evropskoj agendi. To je u prethodnom periodu dokazano uspjesima u borbi protiv organizovanog kriminala, ali i u oblasti medijskih sloboda, što je EK takođe prepoznala", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније