Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z. [ Mina ]

22. 10. 2021. 18:55 >> 18:56

ADŽOVIĆ

Realizacija obaveza iz dinamičkog plana važna za napredak u poglavlju 24

Realizacija obaveza iz dinamičkog plana za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, koje su u skladu sa preporukama iz izvještaja Evropske komisije (EK), osiguraće napredak u tom poglavlju i omogućiti ubrzanje cjelokupnog pregovaračkog procesa, kazala je šefica Radne grupe 24, Majda Adžović.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da je danas održana sjednica te radne grupe, na kojoj su razmatrane aktuelnosti iz poglavlja 24.

“Sa fokusom na realizaciju dinamičkog plana aktivnosti usmjerenog na ispunjenje privremenih mjerila i ocjene iz izvještaja EK za Crnu Goru u poglavlju 24”, navodi se u saopštenju.

Adžović je rekla da vjeruje da će radna grupa, kao i sve institucije u čijoj su nadležnosti obaveze iz poglavlja 24, nastaviti da u potpunosti doprinose kako bi dinamički plan bio realizovan na kvalitetan način i u skladu sa definisanim rokovima.

Ona je istakla da su ostvareni značajni rezultati u poglavlju 24 i da je i EK u izvještaju prepoznala pomake.

Kako je kazala Adžović, prepoznati su pomaci u borbi protiv organizovanog kriminala, međunarodne policijske saradnje i učešća u međunarodnim akcijama u kojima su zaplijenjene značajne količine narkotika, unapređenja saradnje i koordinacije organa za sprovođenje zakona.

Navodi se da je pozdravljena kontinuirana saradnja na planu implementacije Sporazuma između Crne Gore i EU o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu.

Adžović je kazala da, na temelju tih ocjena, očekuje da će EK uskoro izraditi izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila, koji će Crnoj Gori poslužiti kao osnova za dobijanje završnih mjerila u tom poglavlju i za ubrzanje sveukupnog pregovaračkog procesa.

Ona je podsjetila da je dinamički plan nastao kao rezultat rada Radne grupe za poglavlje 24 i temeljnog sagledavanja preostalih obaveza iz privremenih mjerila, posljednjeg Radnog dokumenta o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori iz maja, i preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, održanog u martu.

Adžović je navela da dinamički plan sadrži 54 aktivnosti koje su podijeljene prema podoblastima poglavlja.

Ona je kazala da je dio planiranih aktivnosti realizovan tokom septembra i oktobra, navodeći da je formirana radna grupa za izradu analize na temu pokretanja i sprovođenja finansijskih istraga i oduzimanja imovine.

“Članovi radne grupe su razmijenili mišljenje po pitanju predstojećih obaveza, uz uvjerenje da kvalitetno planiranje, saradnja i koordinacija na ovom polju daju rezultate, što potvrđuju i primjeri iz prakse”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније