Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2021. 11:54   >>  11:55

TVCG SAZNAJE

O Crnoj Gori na AFET-u 26. oktobra

Poslanici odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) razmijeniće stavove o nedavnim dešavanjima u Crnoj Gori na sjednici koja je zakazana za utorak 26. oktobar, saznaje TVCG u Briselu.

Poslanici će se na istoj sjednici izjasniti o nacrtu Izvejštaja o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, izvjestioca Lukasa Mandla.

U tom dokumentu se naglašava da organizovani kriminal i korupcija prije svega štete građanima zemalja Zapadnog Balkana, jer “potkopavaju njihovo pravo na sigurnost i socijalnu koheziju, kao i njihovo povjerenje u demokratski sistem, stvaraju prepreke demokratskim reformama i ometaju proces pridruživanja”.

Takođe, kaže se da uskraćivanje evropske perspektive zemljama Zapadnog Balkana pogoršava stanje u pogledu organizovanog kriminala, i naglašava da se samo podsticanjem procesa integracije u EU to može poboljšati.

Napominje se da su vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala oblasti u kojima zemlje Zapadnog Balkana treba da pokažu veći napredak na putu ka EU.

U nacrtu izvještaja se, između ostalog, pohvaljuje uspješna saradnju sa tužiocima za vezu iz Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije upućenim u Eurojust radi pružanja podrške u prekograničnim istragama koje uključuju njihove zemlje, i podstiče slična saradnja sa preostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Poslanici AFET-a će iza zatvorenih vrata diskutovati o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tokom iste sjednice najavljen je i geopolitički dijalog sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem o Instrumentu pretpristupne pomoći IPA III.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније