Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

21. 10. 2021. 18:48   >>  18:51 1

ĐUROVIĆ

"Demokratske i ekonomske reforme prioritet"

U narednom periodu, moramo se dogovoriti da li su nam EU integracije prioritet. Ako jesu, onda su nam i demokratske i ekonomske reforme sa evropske agende prioritet i ne smijemo dozvoliti sebi da u tom procesu budemo blokirani, kazala je profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović na međunarodnoj naučnoj konferenciji Petrovački diskursi 2021 pod nazivom "Savremeni izazovi regionalne saradnje i politike proširenja EU".

Đurović smatra da nam predstoji jedan period konsolidacije pregovaračkih struktura i ispunjavanja zadataka.

Naglašava da je i ovaj izvještaj dočekan sa jednakim žarom u državama regije, a posebno, kako naglašava u Crnoj Gori, imajući u vidu da je trostruka kriza, zdravstvena, ekonomska i izražena politička nestabilnost. Prema njenoj ocjeni, ovaj izvještaj je u prosjeku dinamike između dva izvještaja dobio nešto manje ocjene, više negativnih konotacija i ne tako veliki broj istaknutih dobrih koraka u reformama, a posebno ne u oblasti političkih procesa i demokratskih reformi.

"Moramo se pozabaviti političkim kriterijumima i kriterijumima u oblasti vladavine prava", istakla je Đurović.

Na skupu će biti razmatrani dosadašnji uspjesi Crne Gore u procesu pristupanja EU, izazovi koji taj proces usporavaju, te promjena nove metologije pregovaranja.

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Zorka Kordić smatra da je ovo prilika da upravo ona publika koja najviše promišlja sa akademskog, ekspertskog, suštinskog nivoa, razmatra i razgovara o mjestu Crne Gore, o napretku Crne Gore u procesu EU integracija.

Dodala je da teme kojima se bavi i ovaj skup, mogu i moraju biti u fokusu crnogorskog društva u narednom periodu.

"Forum ovog tipa koji posebnu pažnju posvećuje regionalnom segmentu, i budućnosti politike proširenja je pravo mjesto gdje treba da raspravimo šta je to sve što zajednički moramo i možemo uraditi u narednim mjesecima i godinama kako bi Crna Gora postala prva naredna država članica EU", dodala je Kordić.

Predsjednica Centra za strateške analize i prognoze iz Beograda Suzana Grubješić je podsjetila da je ovo već peta godina kako Petrovačkih diskursa, te naglasila da su teme kojima se bave uvijek aktuelne.

"Ove godine bavimo se procesom proširenja EU na Zapadni Balkan i izvještajima o napretku. Vidimo da poslije ovih posljednjih izvještaja nemamo baš značajne šanse za napredovanje čitavog regiona, bez obzira na to što EK preporučuje za Srbiju otvaranje dva klastera i što ostale države regiona nijesu baš dobro prošle u ovim izvještajima, ipak će Savjet EU u novembru ili početkom decembra odlučivati o tome da li ćemo se pomjeriti sa mjesta na kojem stojimo evo već dvije godine, svi zajedno", zaključila je Grubješić.

Cilj konferencije, kako navode, predstavlja analizu aktuelnih izazova regionalne saradnje i politike proširenja EU, kroz sagledavanje dosadašnjeg razvoja politike proširenja EU, savremenih trendova njenog razvoja, ali i budućnost politike proširenja u širem kontekstu evropskih integracija država članica, imajući u vidu mnogobrojne krize sa kojima se EU i države kandidati suočavaju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније