Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

21. 10. 2021. 11:29 >> 11:30
3

SNP

"Rekonstrukcija Vlade da bi počeli s reformama"

Socijalistička narodna partija saopštila je nakon izvještaja EK o Crnoj Gori da je neophodno da se što prije izvrši rekonstrukcija Vlade, u koju bi ušli kadrovi partija vladajuće većine, i koja bi, tako ojačana, dobila potrebnu snagu da sprovede reforme neophodne na našem EU putu. Naveli su da je potrebno zasući rukave i u što kraćem roku sprovesti potrebne reforme.

Kako kažu iz SNP-a posljednji izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru ukazao je na najveće slabosti sa kojima se naša država već duže vrijeme suočava na putu ka EU.

“Nedovoljni rezultati u oblasti pravosuđa, vladavine prava, slobode medija i izražavanja, ograničen ili gotovo nepostojeći politički dijalog između vlasti i opozicije, su glavni problemi na koje je EK u svom izvještaju skrenula pažnju Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Socijalistička narodna partija Crne Gore, kako kažu, već duže vrijeme ukazuje da je stanje u oblasti pravosuđa neodrživo, te da odugovlačenje sa izborom Tužilačkog savjeta predstavlja veliki kamen spoticanja na našem integracionom putu.

“Podsjećamo da je SNP dala punu podršku da se TS izabere i da je odugovlačenje stvorilo niz ozbiljnih problema, za šta bi trebalo da snose odgovornost svi koji su zaustavili njegov izbor, i ovom prilikom pozivamo da se zakaže hitna sjednica na kojoj će biti izabran Tužilački savjet”, navodi se u saopštenju.

Takođe, mnogo puta su sugerisali da nepostizanje rezultata u oblasti slobode medija, a naročito nerješavanje napada na novinare, posebno na Duška Jovanovića i Oliveru Lakić, blokira napredak u procesu pristupanja Crne Gore EU.

“Nerješavanje ovih slučajeva ne doprinosi slobodi medija i  dok se oni ne riješe ne možemo smatrati da su nadležni organi krenuli u obračun sa kriminalom i da žele da rade u pravcu dobrobiti društva i države. Naprotiv, to govori da su pojedine institucije i dalje pod uticajem bivših političkih vlasti i kriminalnih struktura, i tražimo da se hitno krene u rješavanje ovih slučajeva za koje narod kaže da su lako rješivi, ako se želi i smije”, saopšteno je iz SNP-a.

Jasna poruka evropskog komesara Olivera Varheljija da Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje dok ne ispuni kriterijume iz oblasti vladavine prava upućuje da svi akteri društveno-političkog života moraju dati maksimalan doprinos kako bi se napravili vidljivi pomaci u ovom segmentu.

“SNP CG je više puta upozoravala da slaba ekspertska Vlada, koja ne uživa povjerenje većine poslanika vlasti, ne može isporučiti mjerljive rezultate u ključnim oblastima. Zato je važno da što prije izvršimo rekonstrukciju Vlade, u koju bi ušli kadrovi partija vladajuće većine, i koja bi, ovako ojačana, dobila potrebnu snagu da sprovede reforme neophodne na našem EU putu”, navodi se u saopštenju.

EK je skrenula pažnju i na duboku polarizaciju između vlasti i opozicije u Crnoj Gori, što je problem koji se mora rješavati ili makar ublažiti kako bismo sproveli neophodna imenovanja u tužilačkom i pravosudnom sistemu. Odgovornost je, svakako, i na vlasti i na opoziciji da daju doprinos na tom putu, a u interesu države i građana. U tom smislu, posebno je velika odgovornost opozicije koja je u prethodnom periodu stvorila ogromne podjele na svim nivoima, koje i dalje opstaju.

Dakle, mnogo je posla pred nama, a vremena za gubljenje više nema.

“Crna Gora ulazi u desetu godinu pregovaranja sa EU, a od blokada i uzaludnog čekanja su umorni i naši građani, ali i partneri iz EU. Potrebno je zasući rukave i u što kraćem roku sprovesti potrebne reforme kako bismo ispunili obećanje koje već godinama dajemo građanima – poboljšanje životnog standarda i ulazak u porodicu razvijenih evropskih država”, zaključili su iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније