Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ TVCG ]

21. 10. 2021. 10:35 >> 11:06
3

VAJS

EU da pomogne u diskusijama između DPS-a i većine

Član Evropskog parlamenta i kopredsjedavajući Zelenih Evrope Tomas Vajs kazao je da je Crna Gora i dalje predvodnik pregovora sa EU, ali da je situacija vrlo zahtjevna i da je potrebno da se "osjeti uticaj EU". On smatra i da Unija treba da pomogne u diskusijama između DPS-a i vladajuće većine, kako bi se obezbijedila dvotrećinska većina za odlučivanje.

Poslanici u Evropskom parlamentu distukuju o rezultatima Samita EU – Zapadni Balkan koji je održan 6. Oktobra na Brdu kod Kranja.

Ministar vanjskih poslova Slovenije, Anže Logar, kazao je da slovenačko predsjedavanje posvetilo posebnu pažnju partnerima na Zapadnom Balkanu i njihovoj budućnosti u EU.

"To je regija koja je od velike strateške važnosti za EU i održavanje strateške posvećenosti je ključno za regiju", naglasio je Logar.

Evropska komesarka za finansijske usluge Merid Mekginis naglasila je da je Samit bio vazna prilika da se potvrdi EU perspektiva Zapadnog Balkana i veze sa partnerima.

“Svi smo Evropa dijelimo iste vrijednosti, geografiju istoriju i kulturu ali i bolju budućnost za naše gradjane”, naglasila je Mekginis.

Ona naglašava da su refrome i dalje potrebne, naročito kada je riječ o političkom i ekonomskom upravljanju, vladavini prava, slobodi medija, i promovisanju aktivnosti civilnog društva.

Predsjedavajući parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, Dejvid Mekalister je kazao da je EU perspektiva Zapadnog Balkana u obostranom interesu i da ostaje strateški izbor. Naglašava da je sada važna posvećenost implementaciji investicionog i ekonomskog plana, kao i mehanizma IPA III, kao i konkretni koraci poput smanjenja cijena rominga sa regijom. On je istakao i značaj regionalne saradnje.

“Nedavni zabrinjanvajuci događaji su pokazali koliko su duboke podjele i koliko je potrebno posla da se izgrade i održe dobrosusjednski odnosi”, naglasio je Mekalister.

Izvjestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula, kazao je da ne može da sakrije nezadovoljstvo ishodom Samita. Naglašava da su preduzeti neki važni koraci, ali da je potrebno mnogo političkog angažovanja.

“Vidimo nemire širom regije, tipični obrazac stranog miješanja, podrška javnosti EU opada. Kao dugoročno rješenje predlažemo kredibilnu i doglednu evopsku perspektivu, moramo da pokažemo našu političku posvećenost”, naglasio je Picula.

Poslanik EP Tomislav Sokol kazao je da je Crna Gora daleko odmakla na putu ka EU, ali da antievropske snage imaju snažan uticaj u vladajućoj većini.

"Crna Gora je daleko odmakla na putu ka EU, ali nažalost antievropske snage koje negiraju samopostojanje crnogorske nacije imaju snažan uticaj u trenutnoj vladajućoj većini, što nikako nije dobro i predstavlja nazadovanje u odnosu na pređašnje stanje", kazao je Sokol tokom rasprave o Evropskog parlamenta o rezultatima Samita EU – Zapadni Balkan.

Sokol naglašava da strateski imeprativ za Crnu Goru mora biti njen evropski put.

"Unija mora aktivno pomoci a ne nijemo promatrati što se tamo događa", naglasio je Sokol.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније