Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

20. 10. 2021. 22:00 >> 22:06

POPA I GVOZDENOVIĆ

Potrebni konkretni rezultati

Politički dijalog treba da bude osnova saradnje, a preporuke međunarodnih partnera podstrek za nastavak reformi i postizanje boljih rezultata, rečeno je na sastanku predsjednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Branimira Gvozdenovića i ambasadorke Evropske unije u Crnoj Gori Oane Kristine Pope.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Popa je uručila Gvozdenoviću Izvještaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za ovu godinu.

Po saopštenju, na sastanku je razgovarano o ključnim nalazima iz Izvještaja, ali i narednim koracima koje je upotrebno napraviti u cilju ispunjavanja preporuka EK. Popa je istakla da se od Crne Gore očekuju mjerljivi rezultati i održivost procesa, ali i da je EU spremna da nastavi da pruža svu potrebnu podršku za ostvarenje tog cilja.

Gvozdenović je kazao da su nalazi u Izvještaju očekivani, ali da rezultati moraju biti mnogo bolji i da se ne smije stagnirati na evropskom putu, koji predstavlja najvažniji spoljnopolitički cilj Crne Gore. On je naveo da negativna ocjena EK o stepenu usklađenosti zakonskih rješenja sa akijem potvrđuje i opravdava nastojanja odbora u ovom sazivu da se to pitanje pod hitno riješi.

Iz Skupštine su kazali da su na sastanku razmotrili mogućnosti zajedničkog djelovanja u cilju unapređenja dinamike i parlamentarne kontrole procesa pristupanja Crne Gore u EU, posebno u dijelu procesa harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Odbor u tome, kako su kazali, mora imati vidljiviju poziciju.

„U pogledu preporuka u dijelu političkih kriterijuma, sagovornici su istakli značaj dijaloga političkih subjekata u okviru reforme izbornog zakonodavstva i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija“, ističe u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније