Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2021. 14:59   >>  15:05

PISONERO

"Izvještaji zasnovani na činjenicama"

Izvještaji o napretku zemalja u okviru paketa proširenja stav su svih komesara i daju fer procjenu situacije, poručila je portparolka Evropske komsije Ana Pisonero Hernandez.

Izvještaji o napretku zemalja u okviru paketa proširenja stav su svih komesara i daju fer procjenu situacije, poručila je portparolka Evropske komsije Ana Pisonero Hernandez.

Novinari u Briselu pitali su da li komesar za proširenje, Oliver Varhelji, koji je ranije glasao protiv izvještaja o vladavini prava u zemljama članicama EU, može da daje kredibilnu ocjenu vladavine prava u zemljma okruženja, a iz Komsije je odgovoreno da su Paket proširenja i izvještaji o napretku prošli kroz temeljan proces i da je ono što je juče predstavljeno ”prikladno i predstavlja sve komesare”.

”Kolegijum komesara je usvojio juče Paket proširenja koji nudi detaljnu, zasnovanu na činjenicama i vrlo strogu procjenu gdje se svaka od zemlja iz procesa proširenja nalazi kada je riječ o svim refromama na EU putu. Izvještaj oslikava i novu meteodologiju koja jača fokus upravo na fundamentalnim reforma kao što su vladavina prava, demokratske institucije, refroma javene administracije i ekonomske reforme. U pitanju su fer i stroge procjene uz preporuke o daljim prioritetima u refomskom procesu zemlja Zapadnog Balkana”, kaže Pisonero.

Pisonero naglašava da su u izradi izveštaja korišćeni i ”indikatori drugih izvora” kao bi se dalo još više detalja i prostora zemaljama članicama da donesu svoje zaključke o napretku u zemljama Zapadnog Balkana.

”Ovi indikatori su komplementari sa procjenama Evropske komisije. Naši izvještaji, na preko 120 stranica po zemlji, su vrlo detaljni i dalju vrlo jasnu procjenu gdje se koja zemlje nalazi”, kaže Pisonero.

U EK dodaju da su izvještajii dati zemljama članicama EU koje sada treba da doensu svoje zaključke po pitanju procesa pristupanja i refromi na Zapadnom Balkanu.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније