Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2021. 14:01 >> 14:02

BLINKEN I BOREL

"Zajedno očuvati stratešku orjentaciju CG"

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Žozep Borel i američki državni sekretar Entoni Blinken u zajedničkoj izjavi naglasili su punu podršku procesu proširenja EU, uz poziv svim političkim snagama u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orjentacije zemlje.

"Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost u EU postale stvarnost", navodi se u saopštenju dvojice zvaničnika.

Ističu da pristupanje EU, koji je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava.

"Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebalo da počnu bez odgađanja", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Zvaničnici su naglasili važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rješavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

"Nakon posljednjih nedjelja napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo", ističe se u saopštenju.

Evropska unija i Sjedinjene Države, kako se navodi, ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

"Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake", kaže se i saopštenju Borela i Blinken.

Kako je naglašeno, nakon nedavnog sastanka visokog predstavnika EU Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonija Blinkena prošle sedmice u Vashingtonu, EU i Sjedinjene Države saglasile su se da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG-a iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније