Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

20. 10. 2021. 09:27   >>  10:00 4

KORDIĆ

"Izvještaj motivišući, važno da nema nazadovanja"

Glavna pregovaračica sa Evropskom unijom Zorka Kordić kazala je da je izvještaj EK za Crnu Goru prvenstveno motivišući i realističan. Ona je u emisiji Link na Radiju Crne Gore kazala da je najbitnije da u stepenu napretka Crne Gore na godišnjem nivou nema nazadovanja, jer bi to bila poruka usporavanja u procesu.

Kordić objašnjava zašto je izvještaj motivišući i realističan.

“On je uravnotežen u smislu finog banlansa između snažnih političkih poruka Skupštini, pravosuđu, svim granama vlasti,u smislu boljeg angažovanja, a sa druge strane imamo set smjernica koje se tiču implementacije pravnih tekovina u sva 33 poglavlja. Prevalentno govorimo o vladavini prava i ona jeste poluga”, kazala je ona.

Istakla je da je jedna od najvažnijih poruka koja se odnosi na ekonomski oporavak.

“Treba proces sagledavati suštinski. Ovaj će element biti sve značajniji u ovom procesu”, kazala je Kordić.

Ona ističe da je Crna Gora značajno u prednosti u odnosu na druge države kandidate.

“Imamo dva nivoa ocjenjivanja. Stepen napretka na godišnjem nivou predstavlja ocjenu šta smo bolje i više uradili u odnosu na prošlu godinu, a imamo drugi nivo, koja se odnosi na ocjenu za ukupnu spremnost za integraciju. Mi tu imamo umjerenu spremnost za članstvo. Ono gdje imamo dobru spremnost su naprednija poglavlja, poglavlje 6, 7...Ono što je podvučena crta za sveukupni napredak je ova ocjena”, kazala je Kordić.

Istakla je da u stepenu napretka na godišnjem nivou nema nazadovanja.

“A to nam je važno jer bi bek slajding u svjetlu nove, revidirane metodologije mogao da znači i neku suštinsku poruku usporavanja u procesu”, istakla je glavna pregovaračica.

Ona je podvukla da je politički dijalog jedna od ključnih politička poruka.

“To je poruka svim našim donosiocima odluka i akterima, jer ovaj politički dijalog koji treba da dovede do imenovanja u tužilaštvu i sudstvu treba da bude proizvod te vrste političkog dijaloga. Imamo i oštre kritike kada je u pitanju bojkot, o kome god se radi. Skupština jeste značajno odskočila u smislu transparentnosti, otvorenosti prema građanima, ali ove stvari koje su  odgovornost u smislu animiranja na dijalog i iznalaženja kompromisa, a koje će srastično uticati na reformu pravosuđa zaista mora da se desi u pravom momentu”, kazala je Kordić.

Ipak, suštinska poruka je reforma sistema pravosuđa.

“Mi imamo mnogo bolje rezultete u smislu građenja bilansa rezultata kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala. Dakle, drastično rastu početne brojke. Dok god nemamo zaokružene optužnice i postupke mi ne možemo govoriti o suštinskoj reformi vladavine prava kakvu očekuju naši građani”, objašnjava Kordić.

Sve što je urađeno u tom dijelu treba da ima adekvatni sudski epilog.

“Evidentirali su u izvještaju da je utrostručen taj broj presuda,ali da bi kapitalizovali od ovih dramatičnih cifri, moramo imati adekvatan ishod u sudu”, kazala je Kordić koja dodaje da imamo značajan iskorak u borbi protiv kriminala i mođunarodnoj policijskoj saradnji, posebno kada je riječ o krijumčarenju narkotika.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније