Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

18. 10. 2021. 11:38   >>  11:39

JOVETIĆ

Zaokružen legislativni okvir u poglavlju Javnih nabavki

Dobri rezultati u okviru pregovaračkog poglavlja 5 – Javne nabavke treba da budu dodatni impuls dinamizaciji aktivnosti na planu ispunjenja preostalih obaveza u ostalim poglavljima koja čine klaster Temeljna prava, kazala je šefica Radne grupe za 5. poglavlje, Jelena Jovetić.

Danas je održana konstitutivna sjednica Radne grupe za poglavlje Javne nabavke na kojoj su sumirani dosadašnji rezultati i razgovarano o dinamici realizacije preostalih obaveza u pravcu ispunjenja završnih mjerila iz tog poglavlja.

Šefica Radne grupe je, kako se navodi u saopštenju, istakla da je tokom prethodnog perioda napravljen iskorak u regulatornom i konceptualnom dijelu, te da Crna Gora u ovoj oblasti ima zaokružen legislativni okvir koji je usaglašen sa evropskim zakonodavstvom, što se najbolje vidi kroz donošenje i primjenu Zakona o javnim nabavkama i Zakona o javno-privatnom partnerstvu, kao i kroz pokretanje sistema elektronskih javnih nabavki.

Jovetić je podsjetila da je Vlada nedavno usvojila Strategiju za unapređenje politike javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva za period 2021-2025 sa prvim Akcionim planom, te iznijela očekivanje da će njena primjena osigurati izgradnju održivog, efektivnog i efikasnog sistema javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva.

Ona je kazala da elektronske javne nabavke predstavljaju važan instrument za unapređenje efikasnosti procesa javne nabavke roba, usluga i radova koji će voditi ostvarivanju ušteda u javnom sektoru.

"Glavni cilj uvođenja elektronskog sistema javnih nabavki je dobiti što veću vrijednost za novac kao i postići bolje rezultate u pogledu društvenih i drugih ciljeva javnih politika povećavajući pritom efikasnost javne potrošnje. Zbog toga je naš zadatak da i u narednom periodu nastavimo da ostvarujemo dobre rezultate na ovom polju i, vjerujem da će Radna grupa nastaviti da daje maksimalan doprinos u tom pravcu“, poručila je Jovetić.

Radna grupa za poglavlje 5 –Javne nabavke formirana je u oktobru ove godine i ima 16 članova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније