Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Vijesti ]

14. 10. 2021. 21:47   >>  22:07 13

MARKOVIĆ

Više afera nove Vlade za godinu nego DPS-a za 30

Govorili ste o aferama naše vlasti, a sada više ima afera u kabinetima i premijera i ministara za kratko vrijeme nego što smo ih mi imali u 30 godina, kazao je nekadašnji premijer i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Duško Marković.

On je u emisiji "Načisto" za TV Vijesti istakao da Crna Gora prolazi najteži i najsloženiji period od nezavisnosti i aktuelna Vlada je svojim djelovanjem državu dovela do nivoa demokratskog opstanka.

"Danas više ne pričamo o perspektivi i njenoj izvjesnosti, nego o onome kako ćemo sačuvati demokratski razvoj i kako ćemo sačuvati Crnu Goru od njene dalje devastacije", rekao je Marković.

Kako je istakao, DPS je svojim nasljednicima ostavio zemlju koja je po svom potencijalu i ugledu bila primjer u regionu i procesu evropskih integracija,

"Obnovili smo državnost, nakon toga smo vrlo brzo Crnu Goru postavili na evroatlanstski i evropski kolosjek. Postali smo članica NATO, a istovremeno smo bili lider u procesu EU integracija", naglasio je Marković.

On je poručio i da su u periodu sazrijevanja Crne Gore, pravljene i brojne greške.

"Mislim da je naša ključna greška, ili nedostatak politike, na jednom pitanju iz kojeg proizilaze i drugi nedostaci. Radeći na strateškoj orjenaciji i ostvarivanju spoljnopolitički prioriteta, zaboravili smo, ili nismo stigli da se kvalitetno bavimo problemima građana, njihovim standardom, kvalitetom života", rekao je Marković.

Marković je kazao da aktuelna Vlada ne funkcioniše i da nije u stanju da vrši Ustavne nadležnosti.

"To je Vlada koja nije u stanju da realizuje nijednu politiku, apsurdnog političkog sadržaja. Nema podršku poslaničkih grupa koje su je birale. To je Vlada koja je Crnu Goru ponizila da je ne može više poniziti", istakao je Marković.

Građani su, kako je kazao, odlučili kakvu promjenu žele.

"Nije DPS kreirao ovu promjenu. DPS je izašao na izbore, građani su se odredili za drugo i danas svojim očima vide što su glasali. Govorili ste o aferama naše vlasti, a sada više ima afera u kabinetima i premijera i ministara za kratko vrijeme nego što smo ih mi imali u 30 godina" navodi Marković.

Komentarišući rad Parlamenta kazao je da se nije desilo od obnove nezavisnosti da Skupština ne zasijeda 4-5 mjeseci.

"Čujemo nesuvisla objašnjenja da se ne želi derogirati izborna volja građana. Vlada ne funkcioniše, Parlament ne funkcioniše, za to nije odgovorna opozicija. To se mora promijeniti. Crna Gora ne može da trpi ovakvu sitauciju i dozvoljava stagnaciju svog razvoja. To mora da zabrine svakog pojedinca u ovoj zemlji", naveo je Marković.

Komentarišući reviziju završnog računa budžeta, koji je uradila Državna revizorska institucija (DRI), Marković je kazao da za vrijeme njegove Vlade "nijedan euro iz zaduženja nije pošao u tekuću potrošnju".

"Za čitavo to vrijeme poštovali smo se tog zlatnog pravila. Potrošnja za vrijeme pune tri godine je finansiranja iz izvornih prohoda. Zaduženja su išla za vraćanje državnog duga i u kapitalni budžet. To su bile godine visokog ekonomskog rasta koji je stvorio veliki broj radnih mjesta i stopu nezaposlenosti sveo na istorijski nizak nivo. Za novac iz zaduženja smo završili 90 odsto radova na autoputu. 220 kilometara puteva. U mandatu te Vlade smo imali istorijski budžet Ministarstva prosvjete iz kojeg su se gradile škole, vrtići, sportske hale. Završili smo podmorski kabal, pokrenuli investicije u turizmu i izgrađeno je preko 100 hotela od četiri i pet zvjezdica. Pokrenuli smo istorijski investicioni ciklus na sjeveru, okrenuli smo se nerazvijenom dijelu Crne Gore", objasnio je Marković.

Opterećen državni aparat sa prevelikim brojem zaposlenih, kako je kazao, jedna je od većih grešaka njegove nekadašnje administracije.

Ponosan je, ističe, na sve što je uradila Vlada koju je predvodio kada je u pitanju suočavanje sa pandemijom.

"Ovi ljudi će ostvariti svoje pravo zbog ugroženih ljudskih prava... Ali vjerujte to je manja cijena od ove koju plaćamo danas kada samo za nedjelju dna umre stotinu ljudi.... Crna Gora nije zemlja od 100 miliona stanovnika, nego od preko 600 hiljada. Danas je u Crnoj Gori važniji jedan život nego bilo koja druga slabost koja se može pojaviti, nedostatak u odbrani tog života", saopštio je Marković.

Ako je bilo kakvih aktivnosti, biće poznato

Govoreći o trastovima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i slučaju "Pandora papiri", Marković je kazao da su istraživači saopštili svoje podatke.

"I Đukanović je saopštio svoj stav. Tvrdi da je otvarao račune zbog pripreme za otvaranje privatnog biznisa i da na preko tih računa nije bilo transakcija niti bilo kakve imovine. Rekao je da je to tačno i da je to istina. Tužilaštvo je započelo proces. Ako je bilo kakvih aktivnosti, bilo što sakriveno biće poznato, ali ostavimo da Tužilaštvo radi", rekao je Marković.

On je ocijenio da su razlike danas u Crnoj Gori značajno veće nego par godina unazad.

"Vidimo kakva je retorika aktera vlasti. Ne samo da osporavaju pravo djelovima opozicije da drugačije promišlja, nego imaju nepodnošljivu retoriku unutar bloka vlasti. Vidite što DF govori za URU, kakve su poruke između Demorkata i URE", istakao je Marković.

Za ovakvo stanje danas, kaže, odgovoran je Krivokapić i njegova retorika.

"Ne mislim da DPS klizi prema desno. Ali je i danas stao iza onih patriotskih snaga koje se osjećaju ugroženima i povrijeđenima. Godinu dana se Crnogorcima ugrožava pravo na postojanje, izjašnjavanje i slobodu vjere", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније