Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

13. 10. 2021. 20:55 >> 20:56

GRUBIŠIĆ

Od umora došli do faze otpora proširenja EU

Od famoznog umora od proširenja sada smo ušli u fazu otpora proširenju Evropske unije (EU) na zemlje Zapadnog Balkana, ocijenila je Suzana Grubišić iz beogradskog Centra za spoljnu politiku.

Ona je, govoreći o evropskoj perspektivi našeg regiona, u emisiji Fokus kazala da je teško očekivati da će do kraja godine biti ikakvih velikih pomaka na evropskom putu, naročito za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Pojašnava da se upravo na pregovorima sa te dvije zemlje i vidi u suštini koliko je proširenje zastalo.

"Evropska komisija (EK) jeste prijatelj proširenja, ali odluku donose države članice, a uoči Samita na Brdu kod Kranja se vidjelo da neke zemlje ne žele da se uopšte bave proširenjem. Moj utisak je da smo od famoznog umora proširenja došli do otpora proširenju i to se više ne krije i toga bi trebalo da budemo potpuno svjesni", istakla je Grubišić.

Ostaje, kaže ona, otvoreno pitanje koliko će Njemačka nastaviti da se bavi Zapadnim Balkanom.

"Oni će imati mnogo spoljno-političkih izazova koji su im važniji od Zapadnog Balkana", rekla je Grubišić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније