Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 12. 2013. 18:57 >> 18:57
1

LUKŠIĆ U BRISELU

Očekujemo više investicija iz zemalja EU

Crna Gora naporno radi na stvaranju uslova za jačanje konkurentnosti svoje ekonomije, posebno u oblastima energetike i turizma, kazao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić na Samitu evropske politike „Zapadni Balkan: Brzi kolosjek, spori kolosjek“, u organizaciji Friends of Europe, održanom u Briselu.

„Lukšić je posebno ukazao na potrebu snažnijeg regionalnog povezivanja država Zapadnog Balkana u oblasti infrastukture, zajedničkih aktivnosti na smanjenju poslovnih barijera, te oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, što utiče na veću investicionu atraktivnost ovih država, posebno imajući u vidu da su ekonomije zemalja regiona i dalje zavisne od stranih direktnih investicija. U tom kontekstu, ukazao je i na očekivanje većeg priliva investicija iz zemalja EU“, saopšteno je iz MVPEI.

Na Samitu, koji je otvorio evropski komesar za proširenje Štefan File, učestvovali su i šefovi diplomatija Makedonije, Albanije, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju i poslanici Evropskog parlamenta.

U fokusu panela na kojem je govorio Lukšić bile su aktivnosti koje zemlje Zapadnog Balkana preduzimaju u kontekstu prevazilaženja uticaja ekonomske krize na nacionalne ekonomije, te ostvarivanja ekonomskog rasta.

„Ocjenjujući da je rast prije ekonomske krize bio neodrživ, u cilju pronalaženja adekvatnih rješenja kao odgovor na posljedice koje je kriza ostavila, Lukšić je istakao da je potrebno sagledati nacionalnu i regionalnu agendu. Od ključne važnosti su integracioni procesi čiji je cilj stvaranje dugoročnih preduslova za postizanje napretka kroz razvoj institucija i jačanje vladavine prava, uz mjere koje se preduzimaju u oblasti sprovođenja strukturnih reformi, unapređenja poslovnog ambijenta i ekonomskog upravljanja“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније