Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

13. 10. 2021. 08:46 >> 09:12
5

PAVLOVIĆ

Rekonstrukcija i politički dogovor najbolje rješenje

Rekonstrukcija vlade bila bi najbezboliniji način da se izađe iz trenutne krize političke većine, kazao je politički teoretičar Feđa Pavlović. Smatra da će se sve, ipak, završiti nekom vrstom dogovora, ali dodaje, da bi bilo mudro da učesnici tog pregovaračkog procesa konstatuju da osnovni problem koji motiviše pregovore o rekonstrukciji Vlade nije kvalitet njenog rada već da je pitanje njenog demokratskog mandata i kapaciteta. Ističe da je jedini način da se izađe iz krize politički dogovor.

"Ovo je Vlada koja u datom trenutku nema podršku ili ne može da računa na podršku poslaničke većine i koja, kada bi sjutra koji slučajem bili izbori, ni jedna politička partija ne bi imala obavezu da stane iza ove Vlade i da je brani, i to proizvodi nebrojene probleme, probleme u funkcionisanju Vlade, u sprovođenju njene bilo koje reformske agende. Osnovni problem koji ova rekonstrukcija treba da riješi je demokratski mandat. To je važno konstatovati jer je to politički problem koji može da ima samo političko rješenje", kazao je Pavlović u Prelistavanju štampe u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Komentarišući inicijativu GP URA da se uradi analiza ministarstava i na osnovu toga vidi kako dalje sa rekonstrukcijom, Pavlović kaže, da je pitanje ko će da uradi analizu.

"Koja je to komisija, ko može da sačinjava komisiju i ko će da odlučuje o sastavu komisije. Komisije i analize imaju smisla ako se analizira jedna varijabla, recimo ponašanje policije u konkretnom događaju, onda možete imati komisiju koja će da sagleda to pitanje ali kada analizirate ukupni rad ministarstva u roku od godinu ili čitave Vlade tu ima toliko faktora da je svaki sud na tu temu politički i svaka procjena je politička procjena", kazao je Pavlović i istakao da je vrijeme da, kako je kazao, prestanemo da se pretvaramo da je posrijedi neka vrsta ekspertske evaluacije ili revizije.

"Ovo je politički proces i jedini način da se izađe iz ovoga je politički dogovor. Rekostrukcija bi generalno odgovarala, to bi bio neki vid rješenja ove krize koji bi odgovarao svakome pa i društvu", kazao je Pavlović.

Dodaje da je ključni izazov vlasti u zeljama poput Crne Gore da balansira između podrške međunarodne zajednice - SAD i EU i podrške domaće političke elite. Ako nemate jedno ili drugo, dodaje, nastaje kriza vlasti.

"Krivokapićeva vlada je uspjela da se posvađa sa domaćom političkom elitom i to je ponukalo da se ona već neko vrijeme prekomjerno oslanja na podršku međunarodne zajednice u nekim ključnim inicijativama. Ako je ključni cilj uklanjanje partitokratskog režima to ne može da se izvede bez podrške skupštinske većine", smatra Pavlović.

Rekonstrukciju Vlade vidi kao najbezbolnije rješenje a prevremeni parlamentarni izbori bi, smatra, dodatno produbili krizu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније