Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.Vešović

10. 10. 2021. 07:23 >> 07:26
3

IZBORNA REFORMA

Vukić: Odbor da pređe na konkretna djela

Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), i ja kao predstavnik SNP-a u skupštinskom Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, zatražićemo od predsjednika odbora informaciju kada bi trebalo da počnemo sa radom, kako bi realizovali sve započete aktivnosti koje je odbor trebalo da završi, kazao je, za Portal RTCG, Dragan Vukić, poslanik SNP-a.

On je podsjetio da je Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu formiran 31. marta i trebalo je da sa radom završi do kraja juna, pa je Skupština produžila rad odbora do 31.decembra 2021.godine.

"Nemamo informaciju kad rad treba da počne. Napominjem da su rad odbora zaustavili članovi odbora iz redova opozicije u prethodnom periodu. Kompleksnost društveno-političkog ambijenta i neophodnost unapređenja izbornog ambijenta zahtijevaju da se sa terena priče o reformama i neophodnom dijalogu pređe na konkretna djela, odnosno da se fokus sa puke forme pomjeri na suštinu, što u ovom trenutku nemamo", kazao je Vukić.

Po njegovom sudu, Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu definisan je kao privremeno radno tijelo, a ciljevi su sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva i uspostavljanje punog povjerenja javnosti u izborni proces.

"U realizaciji tih ciljeva, odbor ima zadatke – sveobuhvatnu reformu i izmjenu izbornog zakonodavstva, kao i dalju dogradnju i izmjenu opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja podrazumijeva, između ostalog, definisanje rješenja o načinu održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu, kao i definisanje predloga Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama", kazao je Vukić.

Zadaci su, između ostalog, definisanje predloga zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, te registrima prebivališta i boravišta.

"Ako se prisjetimo da je izvještaj Evropske komisije dao preporuke da novi parlament treba da nastoji da pronađe široki međustranački i društveni konsenzus i da u praksi pokaže svoju posvećenost crnogorskom programu evropskih reformi, onda sam mišljenja da izvještaj Evropske komisije koji se očekuje neće biti pozitivan, barem što se tiče preporuka u vezi izbornog zakonodavstva", naveo je Vukić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније