Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nova M [ M.L.B. ]

05. 10. 2021. 18:04 >> 18:05

AMBASADOR SLOVENIJE

Samit EU-Z. Balkan potvrda politike proširenja

Sloveniji, koja do Nove godine predsjedava Unijom, pridruživanje Zapadnog Balkana evropskoj porodici je od vitalnog značaja pošto je ta zemlja u njenom neposrednom susjedstvu, kaže za NOVU M ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker uoči samita u Ljubljani.

Smatra da bi trebalo zadržati princip regate, odnosno vrednovati napredak zemalja pojedinačno, ali i da bi proširenje na Crnu Goru koja je najdalje odmakla dalo signal ostalima da politika proširenja nije ugašena.

Samit EU-Zapadni Balkan koji se održava sjutra na Brdu kod Kranja, a čiji je domaćin slovenački premijer Janez Janša, potvrda je politike proširenja i perspektive Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, smatra slovenački ambasador u Crnoj Gori Gregor Presker.

Kako navodi za NOVU M, fokus Brisela je upravo na našem regionu, što je, između ostalog, dokazala i posjeta i poruka predsjednice EK Ursule fon der Lajen.

"Sam samit sjutrašnji jeste neko potvrđivanje politike proširenja i perspektive Zapadnog Balkana u EU. Samim tim, biće dat veliki naglasak na ekonomski razvoj, na ekonomski investicioni plan EU. Samit je jako važan i zbog toga što predstavlja neki kontinuirani događaj rasprave o politici proširenja na najvišem nivou. Sva evropska pažnja, pogotovo Zapadnog Balkana, će biti na tom samitu. Drugo će se poslati neka poruka geostrateškog značaja ZB Evropskoj uniji i samim tim obostrano opredijeljenje za kredibilan nastavak približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji", poručio je ambasador Slovenije.

Presker dodaje i da je želja Slovenije da ti samiti postanu redovni, odnosno da se održavaju svake godine, kako bi bila poslata politička poruka regionu o zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.

"Slovenija je kao što znate jak zagovornik politike proširenja i uključenje Zapadnog Balkana je od nekog njenog vitalnog značaja, jer Zapadni Balkan predstavlja njeno neposredno susjedstvo i sam razvoj, stabilnost, prosperitet regiona ojačaće Sloveniju kao takvu a vjerujemo i EU. Slovenija je do sada već puno pomagala cijelom regionu, tako i CG, i sa jakim zastupanjem politike proširenja u samoj EU i neposredno u okviru neke bilateralne razvojne saradnje i bilateralne tehničke saradnje gdje smo u CG do sada uložili preko 14 miliona eura", naveo je Presker.

Na pitanje da li unutrašnje prilike u EU, odnosno održani izbori u Njemačkoj te zakazani za narednu godinu u Francuskoj, mogu uticati na politiku Unije prema Balkanu, Presker kaže da je proširenje trenutno visoko na agendi svih te da očekuje eventualne blage promjene, zavisno od ishoda postizbornih dogovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније