Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

03. 10. 2021. 16:19   >>  16:39 6

RADULOVIĆ

"Događaji poput Morinja ne smiju se ponoviti"

Ukoliko je njemački kancelar Vili Brant kleknuo pred tamnim ponorom njemačke istorije, trebamo ukazati poštovanje prema nevinim žrtvama na ovom mjestu. Upravo zato, događaji poput Morinja, ne smiju se ponoviti, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović položivši vijenac na ulazu nekadašnjeg logora Morinj, zajedno sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom.

"Danas, stojeći ovdje, dokazujemo da postoji duh nove Crne Gore. Onaj koji u ratu nije učestvovao, ali koji poštuje žrtve svih ratova na ovim prostorima - u Velici, Srebrenici ili Morinju, ali i sve druge, bez obzira kom narodu, naciji ili vjeri pripadali. To je duh nove Crne Gore, koji želi pomirenje naših očeva, zarad budućnosti naše djece. Duh Crne Gore koji ne živi svoju slavnu istoriju, već sanja svoju evropsku budućnost. Duh Crne Gore koji je u miru sa svima, zarad mira u sebi", poručio je Radulović.

Ovim činom, naveli su šefovi diplomatija dvije zemlje, ukazano je poštovanje nevinim žrtvama.

Ministar Radulović je naglasio da patnja ne poznaje vjeru ni naciju, i da čija god bila, traži i mora dobiti saosjećanje. 

„To je naš interes, naša želja i naša budućnost. Jedino kroz mir u susjedstvu možemo imati mir u kući, biti u miru sa sobom i graditi evropsku budućnost našim građanima“, rekao je on, istakavši da su istrajnost i posvećenost evropskoj agendi obaveza naše, zarad generacija koje dolaze.

Grlić Radman je kazao da neki nisu preživjeli, te da oni koji su i danas živi teško zaboravljaju, rekavši da su danas na tom mjestu kako bi se pokloniti dušama onih, koji su tu ostavili svoj posljednji dah.

On je istakao da je potrebno izreći šta se događalo kako se više nikada ne bi ponovilo, te kako bi buduće generacije rasle u miru i slobodi.

„Ovdje smo danas zajedno, kako bismo ostali ljudi i krenuli dalje. Kao dva naroda, kao dvije prijateljske zemlje. Naše društvo, i hrvatsko i crnogorsko, trebaju ići naprijed. Mi moramo gledati u budućnost i razvijati naše odnose kao, upravo, dvije susjedne i prijateljske zemlje“, rekao je ministar Radman.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore u svom obraćanju istakao je da prisustvo dva ministra predstavlja veliko ohrabrenje budući da predstavljaju Vlade dvije susjedne i prijateljske države koje šalju poruku „da je zaista primjer čojstva znati sačuvati drugoga od sebe“.

Radulović je zaključio da se umjesto barutom i mačem, patriotizam danas pokazuje poštovanjem - poštovanjem onih koji misle kao vi, ali možda i još više, poštovanjem onih koji misle drugačije. Poštovanjem svog susjeda, prijatelja i komšije.

„Morinj je opomena da to nikad ne zaboravimo“, zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније