Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

03. 10. 2021. 10:24 >> 10:25
5

BEČIĆ

EU na primjeru CG da pokaže da proširenje živi

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić pozvao je Evropsku uniju (EU) da na primjeru Crne Gore pokaže da je proces proširenja instinski živ u praksi.

Bečić je na pres konferenciji koja je održana nakon usvajanja zajedničke deklaracije na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana saopštio da Crna Gora ima dobre temelje i snažne pretpostavke da postane prva naredna članica EU.

Bečić je rekao da bi upravo na primjeru Crne Gore Evropska unija mogla da pokaže da proces proširenja istinski živi u praksi.

Na pitanje kakva je atmosfera u Crnoj Gori, i da li u našem društvu postoji interesovanje za proces proširenja, Bečić je podsjetio da je Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja, privremeno zatvorila tri, te da stoprocentna usklađenost politike sa politikom EU prati i visoka podrška građana procesu integracija.

Bečić je naglasio i da je zemlja u prethodnih godinu finansijski, ekonomski, socijalno i epidemiološki stabilna“.

"Važno bi bilo da čujemo odgovor i da vidimo da li će se obistiniti planovi ovog saziva Evropske komisije sa početka mandata, da su njihova stremljenja ka tome da do kraja mandata ovog saziva Evropske komisije najmanje jedna zemlja Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo“, kazao je Bečić.

Uz ocjenu, da bi potencijalno članstvo Crne Gore, moglo biti motivacioni faktor i podstrek drugim zemljama Zapadnog Balkana, Bečić je izrazio uvjerenje da će zalaganje, konkretni pomaci, ali i žrtve koje proces integracija iziskuje, biti prepoznati i na pravi način vrednovani.

"Svoju spoljnu politiku temeljimo na tri stuba, a to su evropske integracije, jaka, čvrsta i kvalitetna regionalna saradanja. Znate da je u Crnoj Gori, po prvi put na izborima, došlo do istorijske promjene vlasti, da smo po prvi put u istoriji smjenili vlast na izborima te da je taj proces tranzicije protekao mirno i demokratski. Moje mišljenje je da proces integracije zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji nema alternativu kao ni saradnja među zemljama Zapadnog Balkana“, istakao je Bečić.

Navodeći da je Crna Gora najmanja zemlja Zapadnog Balkana, te da nema otvorenih bilateralnih pitanja sa svojim susjedima, Bečić je naglasio da Crna Gora ima veoma dobre temelje i snažne pretpostavke da postane prva naredna članica Evropske unije, konstatujući da Evropska unija može da pokaže da li proces proširenja istinski živi u praksi.

"Mislim da bi veoma važno bilo da, u odnosu na ovo o čemu smo danas govorili, čujemo taj odgovor i da vidimo da li će se obistiniti planovi ovog saziva Evropske komisije sa početka mandata da su njihova stremljenja ka tome da do kraja mandata najmanje jedna zemlja Zapadnog Balkana postane dio EU“, istakao je Bečić.

Članstvo Crne Gore u EU bi bio značajan motivacioni faktor i podstrek svim drugim zemljama Zapadnog Balkana, zaključujući da su evropske integracije bez sumnje cilj svih zemalja Zapadnog Balkana.

Pres konferenciji su prisustvovali predsjednik Državnog Zbora, Igor Zorčič, predsjednik Narodne Skupštine Srbije, Ivica Dačić, predsjednik Parlamenta Republike Sjeverne Makedonije, Talat Džaferi, potpredsjednica Parlamenta Albanije, Ermonela Felaj Valikaj i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, Bakir Izetbegović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније