Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

01. 10. 2021. 07:15 >> 07:17

PARTIJE PODIJELJENE

EU budućnost Crne Gore (ni)je sigurna

Predstavnici političkih partija imaju podijeljena mišljenja o izvještaju agencije Rojters u kojem se navodi da EU ne može više da garantuje sigurno članstvo za šest balkanskih država, kojima je svojevremeno to obećano.

Jedni smatraju da taj izvještaj predstavlja realan odnos snaga u EU i da je evropska budućnost zamalja Zapadnog Balkana, a samim tim i Crne Gore, sve neizvjesnija, piše Pobjeda.

Drugi su, ipak, ohrabreni izjavom predsjednice EK Ursule fon der Lajen koja je to u Podgorici demantovala. 

Stanić: Raditi na reformama

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da - čak i da Fon der Lajen nije negirala navode Rojtersa - "ne bi trebalo da tugujemo, već da ozbiljnije radimo na reformama i uvođenju evropskih standarda".

Dodao je da je ipak dobro što izvještaj nije istinit, jer bi, kako kaže, ukazivao na dva problema.

"Da je ideja Unije poljuljana unutar same Evrope i drugo da smo svojom krivicom, pogrešnim, nedovoljnim ili samo formalnim činjenjem propuštili veliko vrijeme da popravimo sebe i iskoristimo otvorenost za nove članice, koja je ranije bila značajno veća", istakao je Stanić.

Poručio je da proevropske strukture u Crnoj Gori moraju zajedno i odlučno pokrenuti aktivnost koja bi vodila punopravnom članstvu u EU.

Canović: CG nikad dalja od EU

Funkcioner Socijaldemokrata Nihad Canović nije toliko optimističan i smatra da Crna Gora nikad nije bila dalja od članstva u EU, kako zbog strukture i ideološkog usmjerenja aktuelne Vlade, tako i zbog same situacije unutar zajednice.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, istakao je Canović, su disonantni tonovi unutar Unije.

"EU doživljava unutrašnje izazove - članice ne tako rijetko imaju različite stavove, a kao što smo mogli da vidimo, to je slučaj i po pitanju proširenja. Potpuno je prirodno i da, u takvim situacijama, kada jedan dan dobijamo ohrabrujuće, a drugi dan zabrinjavajuće poruke, varira i sami entuzijazam kada je u pitanju članstvo u EU", pojasnio je funkcioner SD-a.

On smatra da je aktuelna vlast samo deklarativno proevropska i da nas svakim danom sve više udaljava od suštinskih tekovina EU.

Jelušić: Luksuz s radara ispustiti Zapadni Balkan

Poslanica Građanskog pokreta Ura Božena Jelušić kazala je da bi bio prevelik i nepotreban luksuz za Evropsku uniju da dozvoli da joj Zapadni Balkan sklizne sa "radara".

Zato, kako kaže, ne očekuje da će demonstrirati neku vrstu diskriminacije i „zapadnoevrocentrične oholosti“. 

Komentarišući izvještaj Rojtersa, kazala je da takvo curenje informacija posmatra kao dodatni pritisak na zemlje regiona.

"Pretpostavljam da se u manje formalnim centrima moći o ovom regionu ne govori sa dovoljno uvažavanja i žao mi je što svojim političkim kratkovidostima tome dajemo neku vrstu legitimiteta", navela je Jelušić.

Omeragić: Regionu potrebno ohrabrenje

Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke, podsjetio je da je ta partija snažan promoter evropskih vrijednosti, kao i da je za njih budućnost Zapadnog Balkana u Uniji put koji nema alternativu.

"Zemljama Zapadnog Balkana potrebno je ohrabrenje od strane članica EU da se proces proširenja neće zaustaviti, kako bi još odlučnije nastavili sa već započetim reformama", naglasio je Omeragić.

On smatra da je posjeta predsjednice Evropske komisije poruka da se nije odustalo od proširenja.

Medojević: Zamrznut proces proširenja

Sa druge strane, predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević mišljenja je da je EU de fakto zamrznula proces proširenja i da on nije više u fokusu pažnje ključnih igrača.

"Najbolji primjer nedostatka političke volje za opstanak i proširenje EU su izbori u Njemačkoj. EU i njeno proširenje uopšte nijesu bili predmet kampanje niti javnih debata. Čak i eurofanatična SPD nije se usuđivala da otvara tu temu", kazao je Medojević.

Navodi da nakon odlaska Velike Britanije i katastrofalnog nesnalaženja EU birokratije u uslovima pandemije više ne postoji relevantna politička snaga u zemljama članicama koja bi, kako kaže, "oživjela mrtvaca" i ulila novu energiju u taj "propali projekat".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније