Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

29. 09. 2021. 18:49   >>  19:04 4

KRIVOKAPIĆ - FON DER LAJEN

"Evropska unija nema alternativu za Crnu Goru"

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da Evropska unija (EU) za Crnu Goru nema alternativu, dodajući da je uvjeren da sudbina regiona takođe mora biti evropska, te da će naša država u budućnosti tome intenzivno doprinositi kao najnaprednija zemlja – kandidat za članstvo.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, Krivokapić se danas sastao predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je susretom sa crnogorskim premijerom završila radnu posjetu našoj zemlji.

Na sastanku u Vili Gorica, Krivokapić je zahvalio predsjednici Fon der Lajen na prijateljstvu, solidarnosti i finansijskoj pomoći koju je EU bezrezervno pružala i pruža Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19, uključujući donacije značajnog broja vakcina i vrijedne medicinske opreme, zahvaljujući čemu je Crna Gora prvom dozom vakcinisla 50,4 odsto punoljetnih crnogorskih građana.

Krivokapić ocijenio da je Vlada Crne Gore proces evropskih integracija postavila kao glavni i strateški spoljnopolitički prioritet.

"Svoju budućnost vidimo isključivo u EU, uz snažne reforme u oblasti vladavine prava. U tom smislu ćemo preduzeti sve neophodne korake kako bismo opravdali očekivanja naših građana među kojima, nakon izbora nove Vlade, podrška članstvu u EU svakodnevno raste, i u ovom trenutku prevazilazi brojku od 75 odsto podrške. Jedanko tako, kao punopravna članica NATO, koja dijeli vrijednosti Alijanse, želimo potpunu stabilnost na Zapadnom Balkanu", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je podvukao da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

U kontekstu budućih infrastrukturnih projekata i podrške Evropske komisije, Krivokapić je istakao da je Vlada, odgovornom politikom u oblasti upravljanja javnim finansijama i reprogramiranjem kredita za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, već stvorila preduslove za intenziviranje saradnje sa evropskim bankama i obezbjeđivanje fiskalnog prostora za nove projekte, što će omogućiti i bespovratnu podršku EU kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir. U tom smislu, prioritetne oblasti u ovom dijelu ostaju projekti iz oblasti saobraćaja.

Krivokapić je takođe naglasio značaj Evropskog zelenog sporazuma (European Green Deal), koji Crna Gora svesrdno podržava posredstvom sopstvenih strateških dokumenata, ali i kroz nedavnu revitalizaciju ideje o ekološkoj državi Crnoj Gori.

Fon der Lajen je kazala da je posjeta Zapadnom Balkanu za nju veoma važna zbog ličnog utiska o našem regionu.

Ona je istakla da je Crna Gora na putu ka EU postigla veliki napredak, te da je važno da nastavi u tom pravcu.

"Zajedničko nam je da dijelimo snove, viziju, dušu i želju za postizanjem rezultata. Ubijeđeni smo u vašu posvećenost zajedničkom tržištu", poručila je Fon der Lajen.

Na kraju sastanka, Krivokapić je ponovio da EU za Crnu Goru nema alternativu, i da je uvjeren da sudbina regiona takođe mora biti evropska, te da će naša država u budućnosti tome intenzivno doprinositi kao najnaprednija zemlja – kandidat za članstvo, dodavši da će Crna Gora nastaviti da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, koja jasno pokazuje našu geostratešku orijentaciju, te da naša zemlja bezrezervno i dosljedno ostaje na putu ka EU, kao njena prva naredna punopravna članica.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније