Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

23. 09. 2021. 07:09 >> 08:07
9

SASTANAK S ĐUKANOVIĆEM

Gutereš: Sačuvati jedinstvo zemlje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je nakon sastanka s predsjednikom Milom Đukanovićem da je upoznat sa izazovima sa kojima se Crna Gora nedavno suočila. On je iskazao podršku ličnim naporima Đukanovića i naporima građana, uz najbolje želje da će biti u mogućnosti da se sačuva jedinstvo zemlje.

Gutereš je, kako je saopšteno iz kabineta Predsjednika Crne Gore, potvrdio "odličnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenih nacija, i poželio dalji uspjeh u borbi protiv Covid-19, klimatskih promjena i dostizanju ciljeva održivog razvoja".

Đukanović je, kako se navodi, zahvalio na ponovnom susretu, drugom u relativno kratkom vremenu, što potvrđuje, navodi se, kvalitet odnosa Crne Gore i UN.

"Održavanje generalne debate uliva uvjerenje da je multilateralizam živ i da će svijet biti u stanju da odgovori globalnim izazovima, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu prenaglašenost sumnji koje su prema multilateralizmu prevladavale u posljednjih nekoliko godina", ocijenio je Đukanović.

Zahvalio je generalnom sekretaru na podršci koja je u velikoj mjeri doprinosila demokratizaciji Crne Gore i ostvarenju ključnih vanjskopolitičkih rezultata u prethodnim godinama, članstvu u NATO i napretku u pregovaračkom procesu sa EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o prilikama u regionu. Izrazili su saglasnost u pogledu važnosti uloge EU na Zapadnom Balkanu i potrebe integracije zemalja regiona. U tom kontekstu prepoznate su prednosti snažne podrške EU proevropskim snagama u cilju demokratizacije i stabilnosti regiona.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније