Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

22. 09. 2021. 16:40 >> 16:40

ABAZOVIĆ NAJAVIO

Šentop će do kraja godine posjetiti CG

Posjeta predsjednika turskog Parlamenta Crnoj Gori kompletiraće dobre i prijateljske odnose dvije zemlje, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović nakon sastanka sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je izrazio zahvalnost na podršci Turske crnogorskim strateškim opredjeljenjima i konstatovao da Crna Gora i Turska, kao partneri u NATO okvirima, sarađuju na visokom nivou u cilju globalne bezbjednosti.

U tom smislu, Abazović je istakao da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja – savezništvu u okviru NATO alijanse, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji.

Abazović je iskoristio priliku da se Republici Turskoj zahvali na pomoći upućenoj tokom krize izazvane pandemijom Covid-19, a koja se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada eura.

Abazović je podsjetio da se donacija predsjednika Erdogana, dopremljena 20. marta 2020. godine, sastojala od koja od 50.000 maski, 1.000 odijela i 1.000 testova, te da je to potvrda i više nego prijateljskih odnosa dvije države.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop naglasio je da će posjeta potpredsjednika Abazovića Republici Turskoj doprinijeti boljim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Šentopa je pohvalio crnogorski parlament zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici i istakao ulogu koju je u tom procesu imaju potpredsjednik Abazović. Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske potvrdio je potpredsjedniku Abazoviću da će do kraja ove godine boraviti u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Govoreći o privrednoj saradnji dvije zemlje i činjenici da je Republike Turska jedan od važnijih investitora u Crnoj Gori, Abazović i Šentop su se saglasili da su trgovina, saobraćaj, energetika, preduzetništvo, poljoprivreda i vodoprivreda, turizam, zdravlje, obrazovanje i kultura prepoznate kao oblasti sa značajnim potencijalom za saradnju.

"Takođe, sagovornici su se saglasili da se parlamentarna saradnja između dvije zemlje odvija zadovoljavajućom dinamikom kroz mehanizam grupa prijateljstva, te da će njihovo inteziviranje doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju i podsticajno djelovati na unaprjeđenje odnosa", saopšteno je iz Vlade.

U sklopu posjete turskom parlamentu crnogorske delegacije na čelu sa potpredsjednikom Abazovićem, obavljen je odvojeni sastanak i sa Erolom Kavuncuom, predsjedavajućim Međuparlamentarne grupe prijateljstva Turska-Crna Gorau Velikoj narodnoj skupštini Crne Gore.

Na sastanku crnogorske delegacije i predsjedavajućeg Međuparlamentarne grupe prijateljstva kontatnovano je da grupe prijateljstva ostaju preoznate kao mehanizam kooperacije od izuzetnog značaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније