Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

21. 09. 2021. 20:00 >> 20:01
4

NJUJORK

Đukanović i Radulović na generalnoj skupštini UN-a

Otvorena je glavna debata Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je okupila delegeacije 107 svjetskih lidera. Zasjedanje 76., generalne skupštine Ujedinjenih nacija počelo je u, do sada, neviđenim okolnostima. U salu su mogle ući delegacije, ove godine 107 zemalja, sa najviše četiri člana.

Obraćanja u sjedištu UN-a, pratili su i predstavnici Crne Gore, predsjednik Milo Đukanović i šef diplomatije Đorđe Radulović.

"Svi bez izuzetka moramo da djelujemo lokalno, kako bismo globalno oporavili našu planetu od posljedica kovida", poručio je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović, u Njujorku.

Prvi put od stupanja na fuknkciju, međunarodnoj javnosti se obratio predsjednik Amerike, Džo Bajden poziva na zajedništvo.

“Puno je života izgubljeno tokom pandemije, 4 i po miliona. To je upozorenje da nas kolektivna budućnost obavezuje da zajedno djelujemo”, poručio je Bajden.

Bajdenov govor u sjenci je nesporazuma sa Francuskom, nastalog zbog isključivanja te evropske države iz sporazuma s Austarijom oko nuklearnih podmornica.

Zbog svega, Emanuel Makron danas nije u Njujorku, a Bajden je novinarima kratko uoči sjednice rekao da su odnosi s zvaničnim Parizom odlični. Indirektno, poslao je istu poruku i sa govornice.

“Moja admisitarcija zalagaće se za mirniju i prosperitetniju budućnost sa saveznicima, ali i na globalnom nivou”, poručio je Bajden.

Kovid kriza, patnja avganistanskog naroda, agresivne klimatske promjene…Na sve je to upozorio i prvi čovjek UN-a, u govoru koji je obilovao kritikama na račun svjetskih lidera, a posebno bogatih pojedinaca i komapnija, koji čuvaju svoj kapital.

“Ovdje sam da upalim alarm. Svijet se mora probuditi. U krizi smo koju svijet ne pamti”, poručio je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN-a.

Jelena Otašević, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније