Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

22. 09. 2021. 06:44   >>  15:57 1

BLAŽIĆ

Izmjene Zakona ne mogu uticati na datum izbora

Najavljene dopune Zakona o lokalnim samoupravama, koje je predložio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ne obavezuju predsjednika države da otkaže već zakazane izbore, smatra dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić. Blažić za Radio Crne Gore kaže da su izbori već raspisani, te da je intervencija zakonodavca zakasnila. Lider SNP-a Vladimir Joković smatra, međutim, da je zakon iznad odluke predsjednika i da izbore treba održati u istom danu. Da su izbori u jednom danu racionalno rešenje, saglasan je i Blažić, ali se pita kako skratiti mandate.

Blažić ističe da su izbori već raspisani i da su procedure u toku, te da se taj proces ne može sada zakonom zaustaviti. Kaže i da trenutna situacija oko lokalnih izbora u Crnoj Gori, koja je sadržana u Predlogu Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj smaoupravi, izaziva nekoliko spornih pravnih problema.

„Već imamo činjenicu da je predsjednik Crne Gore u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenima raspisao lokalne izbore za Skupštine lokalnih samouprava: Prijestonice Cetinje, Mojkovac i Petnjica, kao i okolnost da u narednom periodu, u različitim terminima, slijede i redovni izbori u ostalim lokalnim zajednicama, uz intenciju predlagača zakona da se ti izbori održe u jednom danu“, naveo je Blažić.

U situaciji već raspisanih izbora gdje je već u toku izborni proces vezan za biračke spiskove i ostale izborne radnje koje su u nadležnosti drugih organa državne i lokalne uprave, nema pravnih mogućnosti da se odluke predsjednika CG o raspisanim izborima “stave van pravne snage”, ističe on.

„U tom smislu evidentno je zakasnila intervencija zakonodavca za “produženje mandata odbornika u tri loklane samouprave gdje su već raspisani izbori“, kaže Blažić.

On objašnjava da koncpet “jedinstvenih izbora” koji je dat u predlogu zakona, a koji se odnosi na izbore skupština u ostalim jedinicam lokalne samouprave, jasno asocira na nužnost zakonodavne intervencije, najpre skraćenja mandata svim skupštinama lokalih samouprava, jer lokalne smaouprave imaju različite izborne termine, da bi se održali novi jedinstveni izbori.

Blažić dodaje da i kada bi došlo do skraćenja mandata ostalih skupština opština prije isteka njihovog redovnog mandata, imali bi spornu situaciju “retroaktivne primjene“ tih odredbi izmjena zakona.

„Takav zakon i te odredbe pravno bi imale dejstvo unazad na već postojeće mandate skupština koji nisu istekli, posebno imajući u vidu ustavnu zabranu retroaktivne primjene zakona iz člana 147 stav 1 Ustava CG, uz dozvoljeni izuzetak da pojedine odredbe, ako to zahtijeva javne interese utvrđen u postupku donošenja zakona, mogu imati povratno dejstvo član 147 stav 2). To znači da bi skupština najpre morala da utvrdi javne interes za odredbe koje se mienjaju pa tek onda da usvaja zakon sa izmjenama koje je predložila“, istakao je on.

Joković: Već zakazane izbore treba pomjeriti

Lider SNP-a Vladimir Joković za Radio CG navodi da izbore treba održati na proljeće, zajedno sa ostalim lokalnim izborima u jednom danu.

“Ako bi se donio zakon da svi opštinski izbori budu u jednom danu, onda se taj zakon mora poštovati. Već zakazane izbore treba pomjeriti na proljeće i održati sve lokalne izbore u jednom danu”, izričit je Joković.

Joković je mišljenja da je zakon iznad predsjednikove odluke. Vjeruje da će sve opozicione partije pristati da se svi lokalni izbori održe tokom proljeća.

“Bili su raspisani i izbori u Tivtu pa su, zbog korone, odloženi. Nema riječi o retroaktivnoj primjeni zakona. Zakon važi od trenutka kad se donese pa nadalje. Zakon je iznad predsjednikove odluke”, kazao je Joković za Radio CG.

Milica Mandić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније