Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

22. 09. 2021. 12:12   >>  15:09 36

USTAVNI ODBOR

Podržan predlog SNP-a o Đukanoviću

Skupštinski Ustavni odbor podržao je predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav. Inicijativa treba da prođe i Skupštinu, a odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud. Predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav”, piše u Ustavu. Inicijativa je usvojena sa sedam glasova poslanika vlasti, dok je šest poslanika opozicije bilo protiv.

Dragan Ivanović iz SNP-a, koji je i predlagač, kazao je tokom sjednice da su u toj partiji odlučili da pokrenu postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav jer su, kako je naveo, dešavanja na Cetinju proizvod ponašanja predsjednika Mila Đukanovića.

 "U Crnoj Gori kada je trebalo obezbijediti mir predsjednik države koji je trebao da bude neko kome je najviše stalo da se održi javni red i mir i jedna vjerska zajednica ustoliči mitropolita on je pristupio pozivu građana da se toga dana pojave na Cetinju insistirajući da će to biti razlog da se i on pojavi tamo što je dalo za povod velikom broju građana da se i oni slijedeći njegov primer tamo pojave. To je usložnilo javni red i mir", kazao je Ivanović.

Ako tim aktivnostima, kako je dodao, rukovodi predsjednik države i njegov savjetnik to, kaže, dovodi do straha da će se desiti nešto što nije dobro za građane Crne Gore.

Pitao je da li bi dešavanja bilo u toj mjeri da Đukanović nije pozivao da se dođe.

Ivanović je kazao da je bilo za očekivati da Đukanović inicira odustajanje od dolaska na Cetinje kako bi se ustiličenje desilo kao i do sada.

"Sve je u dobrom dijelu proizvod ponašanja predsjednika Mila Đukanovića. To je i bio razlog da smo mi pokremuli inicijativu. Smatram da bi predlog trebalo da se nađe pred Ustavnim sudom jer smatramo da je Đukanović povrijedio Ustav. Inicijativu je potpislo 36 poslanika", kazao je Ivanović.

Ivanović je naveo da je poslanik Demosa Miodrag Lekić tražio da potpiše inicijativu a da poslanici GP URA nijesu potpisali ali su rekli da će podržati inicijativu SNP-a.

Očekuje podršku i na plenumu.

Martinović: Đukanović trebalo da prvi štiti Ustav

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je zahtjev opravdan jer je, kako je kazao, predsjednik povrijedio neke članove Ustava.

"Poražavajuće je da neko ko treba da štiti Ustav prvi krene njegovo rušenje", kazao je Martinović.

Inicijativa kaže ima pravnu i političku dimenziju.

"Vjerujem da je moć Đukanovića i njegovog savjetnika Veljovića od tog dana drugačija i pokazalo se da on više nema moć koju su imali", kazao je Martinović.

Sekulić: Motiv jedino mržnja prema DPS-u i Đukanoviću

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao je da su motivi za pokretanje inicijative isključivo politički.

"A to je mržnja prema DPS-u i predsjedniku Đukanoviću", kazao je Sekulić.

Sekulić je dodao da je čudno da se sada poslanici većine pozivaju na odvojenost države i crkve kada je vlada nastala u jednom manastiru.

"Insistiranje na Cetinjskom manastiru došlo je iz Beograda. Tu moramo da tražimo krivca za dešavanja na Cetinju", kaže Sekulić.

Odgovornost za dešavanja na Cetinju je prema Sekuliću, na SPC i Vladi Crne Gore i dodaje da je ne treba prebacivati odgovornost na predsjednika.

"Bilo je previše izjava ali se u riječima Đukanovića ne može naći nešto što je povreda Ustava i neprimjereno izjavi predsjednika", kazao je Sekulić.

I poslanik PzP-a Branko Radulović kazao je da podržava inicijativu SNP-a.

Popović: Inicijativa politička ujdurma

Andrija Popović poslanik Liberalne partije inicijativu je nazvao političkom ujdurmom.

"Svi znamo da je besmisleno sve ovo. Nema tog Ustavnog suda koji bi mogao da uskrati povjerenje predsjedniku zbog nekih izjava, ali ovo je sve pokazatelj dokle ide politički marketing i politička demogogija", kazao je Popović.

Uzrok svega je, kaže, SPC.

"Oni provociraju i unose nemir u Crnu Goru i mitropolit Joanikije je prvi mitropolit SPC koji je ustoličen u nezavisnoj Crnoj Gori", kazao je Popović.

On je pozvao da se inicijativa povuče jer se i na taj način Crnoj Gori nanosi šteta na međunarodnom planu.

Poslanik DF-a Milun Zogović dao je podršku inicijativi i izrazio očekivanje da će se postupak završiti razrješnjem Đukanovića jer je, kako je kazao, on to više puta učinio.

O inicijativi...

Podsjećamo, inicijator rasprave je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a podržali su je predstavnici parlamentarne većine.

SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

“Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države“, rekao je Đukanović.

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povrijedio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

„Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsjednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava”, naveli su iz te partije.

Ocjenjuje se da se Đukanović direktno umiješao u poslove jedne vjerske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Time je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti vjerkih zajednica od države“, kaže se u obrazloženju.

Iz SNP-a su naveli da je Đukanović izjavom „nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države“ prekoračio ustavna ovlašćenja.

„Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koje ne podržavaju ustoličenje mitropolita na Cetinju“, kaže se u obrazloženju SNP-a.

Šta kaže Ustav...

Ustavom je predviđeno da postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud.

"Predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav”, piše u Ustavu.

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније