Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

20. 09. 2021. 21:02 >> 21:10
6

"NAGLAS" NA TVCG

"TS da se ne svrstava u politički dogovor"

Nije dobro da se izbor članova za Tužilački savjet (TS) stavlja u set političkih dogovora, to nije dobro za vlast i moramo da pokažemo otklon u odnosu na ono što je radila prethodna vlast, saopštila je Ana Novaković Đurović iz Građanskog pokreta URA. Ona je u emisiji "Naglas", na Televiziji Crne Gore, kazala da dogovor Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta govori o političkoj Vladi i da se tu ne radi o rekonstrukciji. Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, poručio je da taj dogovor ne treba da "nervira" GP URA i da je to krupni korak i prilika koja se ne smije propustiti.

"To je samo saopštenje da smo postigli jednu vrsti saglasnosti da se osnaži Vlada i poveća broj ministarstava na 18, da Vlada ima apsolutnu podršku u parlamentu i da osnaži prolaz zakona", kazao je Radunović u emisiji "Naglas".

On je istakao da je ostalo da se dogovore sa Urom i ostalim partijama - SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.  

"Saopštenje DF-a i Demokrata najmanje treba da nervira kolege iz Ure ili drugih stranaka. To je krupni korak kad su se dva najveća subjekta složila, to se od nas i tražilo. Sad smo došli u tu priliku i ne smijemo je propustiti", naveo je Radunović u emisiji "Naglas".

Novaković je odgovorila da izbor TS-a inicijalno nije prihvatljiv za njenu partiju. 

"To nije dobro za vlast, moramo da pokažemo otklon u odnosu na ono što je radila prethodna vlast.  TS van političkog dogovora, to nije populizam", dodala je ona. 

Novaković Đurović (GP URA) je, na početku emsije, kazala da su građani 30. avgusta prošle godine glasali za promjene i da je dobro što je do promjena došlo.

"Mislim da je ta poruka jako važna za društvo i da ga je promjena vlasti svrstala u demokratsko. Podjele postoje mnogo godina unazad, i od obnove nezavisnosti propuštena je prilika da se promjene prevaziđu. Ono što se dogodilo nakon promjena, može neko tumačiti da se neke druge grupacije osjećaju diskriminisano, što je za nas u GP URA nedospustivo", kazala je Novaković i dodala da se u GP URA trude da budu "balans i glas razuma". 

Ekonomski oporavak, istakla je Novaković u emisiji "Naglas", njihov je prioritet i time, kako je navela, žele da se izdignu iznad podjela. 

Slaven Radunović (DF) ocijenio je da je mnogo je različitih identitetskih podjela. On je, između ostalog, istakao problem jezika. 

"Nijesmo mi ti koji guraju probleme pod tepih, mi smo ti koji žele da ih rješavaju", dodao je on.

Radunović je kazao da DF od početka nije bio zadovoljan načinom koji je uspostavljen.

"Sada se vidi da je veliki broj eksperata najbliži saradnici kolega iz URA", dodao je on i pomenuo ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića. 

"Dritan Abazović je pokušao da nam potpredsjednike URA proda kao političke eksperte, oni su Uri ono što sam ja u Novoj, a onda se izražava nezadovoljstvo i insistira se na Vladi eksperata. Pretpostavljamo da bi trebalo da se Vlada osvježi ljudima koji su budući potpredsjednici Ure", kazao je Radunović za TVCG.

Poslanik DF-a rekao je i da se čini ovaj sastav ministarstva i policije "nije pokazao nivo aktivnosti koji su građani očekivali."

Danijel Živković (DPS) ocijenio je da je crnogorsko društvo nakon 30. avgusta još dublje podijeljeno i iskazao zabrinutost u kom pravcu ide društvo nakon posljednjih parlamentarnih izbora. 

"Djeluje mi da su u značajnoj mjeri demokratski procesi erozirali. Tekovine 21. maja 2006. ugrožene su", kazao je na TVCG Živković.

"Ti oslobodioci su pozivali Musulimane i Bošnjake da napuste Crnu Goru, politike u Beranama pokušale da daju nazive ulicama po Ratku Mladiću, imali smo različite gafove i ispade u crnogorskom društvu..."

Živković je istakao da u DPS-u brane ono što je nacionalno dostojanstvo Crne Gore. 

"Jedino u Crnoj Gori 90-ih nije bilo rata i možemo reći da je to tekovina DPS-a i političkih snaga koje su bile protiv rata..."

Živković je poručio da bi trebalo da razgovaramo kako da kreiramo ekonomske vrijednosti i poboljšamo standard.

"Ali kad imate atak od različitih ideologija, onda kako da se ponaša jedna građanska partija...", kazao je on. 

Među političrima nemamo dobar uzor, a javnost kopira njihovo ponašanje i to je ono što je sada najlošija stvar koja nam se dešava, saopštila je Jelena Pavićević, konsultantkinja za strateško komuniciranje. Ona je u emisiji "Naglas", istakla da je kao građanku brine ono što se trenutno dešava u Crnoj Gori, kao i da političari imaju ogroman medijski prostor.

"Naši političari igraju na onu kartu koja se narodu više dopada", smatra Pavićević. 

Kazala je da je primijetila da u prethodnom periodu, posljednjih godinu dana, žene izostaju iz ključnih pregovora i da dominira muški kompetitivni duh. 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније